INFORME SOBRE EL TOP MANTA EN LA VISIÓ DELS CONSUMIDORS.

La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC ha dut a terme un estudi sobre l’opinió, hàbits i visió dels consumidors respecte del top manta dins del projecte “PASSA DEL TOP MANTA”.

Les enquestes s’han realitzat en el període comprés entre el 15 de maig de 2015 i el 07 de setembre de 2015. En total s’han efectuat 360 enquestes de les quals 200 s’han realitzat a peu de carrer (a la Rambla de Barcelona) i les 160 restants s’han efectuat a través d’Internet via la plana web (www.consumidors.org).

– Per a veure els RESULTATS, clica aquí –

Cal saber que el Top Manta és la venda il·legal de productes d’imitació tals com bolsos, CD’S, samarretes, ulleres… i es caracteritza ja que els productes solen estar exposats a sobre d’un llençol o manta al carrer i a un preu molt inferior a diferència dels productes originals. Els “manters” es solen situar en llocs cèntrics i turístics altament concorreguts de gent.

S’ha de tenir en compte que quan es promou el Top Manta, sigui com a venedor o comprador, s’estan originant uns efectes perjudicials:

1.- Els productes que es compren no tenen cap mena de garantia.

2.- Es potencien les xarxes de delinqüència organitzada.

3.- Es vulnera la propietat industrial i intel·lectual.

4.- Pràctica de competència deslleial als comerços degudament acreditats.

5.- S’està cometent un frau fiscal: no es paga cap impost (IVA, IRPF, Impost de societats) ni taxa municipal per a la realització de l’activitat (ocupació de la via pública).

6.- Els productes no han passat cap tipus de control sanitari amb els riscos que comporta per a la salut i la seguretat del consumidor.

7.- Realment s’estan adquirint IMITACIONS i productes FALSIFICATS. En cap cas es tracta de productes originals.

8.- El consumidor no té cap protecció al moment de reclamar i perd els seus drets.

A part d’això, a Catalunya es prohibeix la compra o adquisició en l’espai públic de productes procedents de la venda ambulant no autoritzada.

El fet de comprar al Top Manta pot suposar multes i sancions econòmiques per al consumidor.

A més de tot el que s’ha fet referència anteriorment, hem de deixar clar que des de la Unió de Consumidors de Catalunya hi ha aspectes els quals entenem que són molt difícils d’actuar. Tot i així, sempre defensem els drets i deures dels consumidors. Per aquest motiu, volem conscienciar a tota la gent possible que, quan es compra al Top Manta, es perden uns drets els quals si que es tenen quan es compra a un establiment degudament acreditat per exercir la seva activitat i que compleix la normativa bàsica de consum.

Top manta, piratería musical/01

Així doncs, per molt que els preus siguin més assequibles, hem de valorar si convé comprar al Top Manta, ja que igualment la qualitat dels productes també serà menor i, a la majoria dels casos, no hauran passat els controls de seguretat, posant així en perill la salut de qui ho compri.

Segons l’ informe “L’ actitud del consumidor davant les falsificacions” publicat pel Ministeri d’Indústria, Energia i turisme juntament amb Andema (Associació nacional per a la defensa de la marca) “un 37,2% dels consumidors de falsificacions van utilitzar el Top Manta per adquirir els productes” … “el top manta és el segon canal de distribució de les falsificacions

Segons el Ministeri d’Indústria l’Agència Tributària va intervenir durant l’any 2014 més de tres milions de productes falsificats en un total de 2.307 operacions. Si hagués arribat al mercat, aquesta mercaderia falsa hauria assolit un valor de 151.900.000 d’euros. Així mateix per comunitats autònomes, Andalusia, Madrid, Catalunya, i Comunitat Valenciana tornen, a ser un any més, les regions que se situen al capdavant del nombre d’operacions efectuades en la lluita contra la infracció dels drets de propietat industrial, segons el mateix Ministeri.

Atenent a les xifres cal informar al consumidor tant nacional com estranger, sobre les conseqüències que comporta el fet de comprar al top manta, ja que un consumidor adequadament informat en matèria de consum, es convertirà en un consumidor responsable, coneixedor dels seus drets i deures així com dels mecanismes de protecció dels seus interessos, individuals i col·lectius.

– Noticia a LA VANGUARDIA.

VOLS ESTAR AL DIA?

i rebre les nostres notícies gratuïtament.

SEU CENTRAL Rambla Santa Mónica, 10 08002 Barcelona T: 934 546 776

Consultes gratuïtes
[]
1 Step 1

Consultes gratuites

Nom
Detalls
0 / 300
Accepto les condicionspick one!
Previous
Next
Consultes gratuïtes
[]
1 Step 1

Consultes gratuites

Nom
Detalls
0 / 300
Accepto les condicionspick one!
Previous
Next

Amb el suport de:

El nostre horari Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h Divendres 9.30h a 14h ucc@consumidors.org