Època Nadalenca

El Nadal és una època on tradicionalment s’acumulen gran part de les despeses dels consumidors. La despesa es distribueix en els clàssics dinars i sopars familiars, d’empresa, loteries, regals, roba, etc. Enguany ens trobem davant d’un Nadal crític pel que fa a les previsions de la despesa dels consumidors, degut fonamentalment a l’actual context de crisi econòmica, agreujat per l’augment constant de l’atur i de l’estalvi per l’ incertesa del futur.

Però encara que es redueixin la despesa, es inevitable que finalment tothom  realitzi una despesa superior amb motiu del Nadal.

Per aquest motiu volem donar uns consells per al consum nadalenc:

 1. No deixar les compres per l’últim moment. Si les compres es fan amb temps podrem comparar preus i qualitats sense preses.
 2. Fer una llista del que realment necessitem comprar i no excedir-nos del pressupost que disposem.
 3. El que més es s’anuncia en la publicitat no es necessariament el millor.
 4. Tenir control de la despesa que es fa amb targetes de crèdit. La despesa al principio no veu, però després arriben les factures
 5. Rebutjar embolcalls excessius i optar per alternatives decoratives respectuoses amb el medi ambient. Evitar la compra d’arbres naturals.
 6. Per reclamar es molt important conservar els tiquets i factures de compres.
 7. Si pensa assistir a festes o revetlles assegureu-vos que tant els organitzadors com el local tenen les autoritzacions corresponents.

Tenir en compte les edats dels infants per escollir les joguines. També  prestar molta atenció a les joguines de procedència asiàtica donat que en ocasions el segell de seguretat “CE” està falsificat i no existeix manera de saber si els productes han passat els controls de seguretat i qualitat exigits. No comprar joguines que fomentin actituds o conductes sexistes, xenòfobes o violentes.

Rebaixes

Consells als consumidors a tenir presents durant aquest període de rebaixes:

Període: el del 7 de gener al 6 de març (ambdós inclosos)

 • És molt important planificar prèviament les compres en base al pressupost amb el que es conta i més en període de rebaixes, per comprar tan sols allò que realment es necessita, o sinó les rebaixes poden sortir cares.
 • El preu rebaixat ha de constar sempre al costat del preu habitual, tant si el producte s’exhibeix a l’aparador com si es fa a l’interior de l’establiment.
 • Exigir el compliment de la garantia. Les rebaixes no eximeixen al comerciant d’aquesta obligació. Tots els productes nous tenen una garantia de dos anys des de que els adquirim i aquesta data és la que apareix en el justificant de compra i en el document de garantia.
 • Exigir factura o tiquet comprovant de compra, el lliurament del qual és obligatori, ja que és necessari a l’hora de reclamar o retornar la compra.
 • L’establiment ha d’anunciar, si en té, la seva política de devolucions. La devolució de la compra és una deferència que ofereix el comerciant als seus clients, per tant no està obligat excepte si així ho anuncia. Es tracta de productes que estan en perfecte estat i que el comerciant es compromet a acceptar la seva devolució seguint uns determinats criteris que són els que ha complir, tant en època de rebaixes com durant la resta de l’any.
 • Exigir qualitat. La rebaixa en el preu no suposa menor qualitat. Els productes han de ser els mateixos que en temporada normal.
 • Recordar que si un establiment admet habitualment targetes de crèdit com a manera de pagament, també ho ha de fer en èpoques de rebaixes i no ha de suposar cap cost al consumidor si aquest no està anunciat.
 • En cas que consideri que els seus drets han estat vulnerats pot reclamar mitjançant els Fulls Oficials de Reclamació/Denúncia, els quals han d’estar a disposició dels consumidors en tots els establiments.

Si teniu qualsevol dubte o problema que us pogui sorgir consulteu-nos de manera gratuïta. Telèfon 93 454 67 76

Participa a la nostra enquesta

[vfb id=3]