Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC no trobem cap paraula que encaixi amb la situació que s’ha viscut amb l’ AJD per aquest motiu el títol de la present serà numèric. Tenen molt a veure el números amb el que realment s’ha viscut? Doncs sembla que en tenen un gran pes ja que segons algunes persones podrien haver portat a la “pobre” banca a pagar una gran quantitat de diners, o millor dit, en paraules textuals “greus conseqüències econòmiques”

Quina protecció té el consumidor en aquest país? Pel que es veu els únics que protegeixen realment els drets dels consumidors són els Jutges Europeus que en el tema de les clàusules sòl ja va fer una estirada d’orelles al TS, de què va servir? Doncs sembla que el TS no n’ha pres nota ja que segueix posicionant-se al costat de la part forta i no de les persones consumidores que són la part dèbil de la contractació.

Tot va començar el 19 d’Octubre de 2018 quan la Sala Tercera del Tribunal Suprem (Sala competent entre altres qüestions en matèria de tributs i impostos) en la sentència dictada per 6 magistrats experts en tributs s’ exposava que qui havia d’abonar l’impost sobre actes jurídics documentats en les escriptures públiques de les hipoteques eren les entitats bancàries i no els consumidors. Essent la sala especialitzada en la matèria sobre la que es pronunciava creiem que era l’opció encertada. L’article 68.2 del Reglament de l’impost està anul·lat, aquesta decisió és FERMA i, per tant, no serà corregida, però amb la doctrina del Ple del TS es seguirà aplicant.

El dia 20 d’Octubre de 2018, el President de la Sala del contenciós – administratiu Luis María Díez-Picazo veient que la banca es desplomava va decidir convocar un Ple per tal que entre tots els magistrats es fixés una doctrina al respecte.

El ple es va convocar pel dia 05 de novembre i es va allargar fins al dia 06 on el resultat del qual va ser 15 a 13, 15 magistrats van exposar seguir amb la doctrina mantinguda fins al moment, és a dir, que sigui el consumidor el que pagui l’impost i 13 magistrats entre ells els especialistes en tributs van exposar que fos la banca la que hauria de pagar l’impost.

Quina credibilitat dona el sistema judicial espanyol als consumidors si per una vegada que es posiciona a favor d’ells rectifica per tal que “segons ells mateixos” no es produeixin greus conseqüències econòmiques?

Les greus conseqüències econòmiques les pateixen diàriament els consumidors que han de lluitar contra els abusos de les grans empreses i a la vegada contra el propi sistema judicial.

Des de la Unió de consumidors de Catalunya-UCC confiem en que aquest assumpte arribarà a la Justícia Europea (de fet el nostre departament jurídic ja està treballant sobre l’assumpte) per tal que es protegeixin realment els drets de les persones consumidores

SEGUIM TREBALLANT PER LA DEFENSA DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org