Tots hem rebut algun correu, algun sms d’una empresa coneguda afirmant que hem guanyat un premi, o que ens donen un val de descompte, o fins i tot que hem rebut un paquet al nostre nom i amb un enllaç podem veure el seu seguiment.

Tots aquests atacs són obra de ciberdelinqüents que mitjançant la xarxa arriben a les nostres dades de contacte amb l’esperança d’obtenir dades més confidencials, com les bancaries.

És per això que cal estar ben protegits i saber com defensar-nos i blindar els nostres dispositius per no ser presa del atacs. Per aquest motiu us deixem 5 consells per mantenir la vostre ciberseguretat.

 

Protegeix la teva informació i les teves dispositius

Mantingues el teu programari actualitzat.

Actualitzar els sistemes operatius, els programes i les aplicacions instal·lades poden estalviar-nos molts mals de cap. No fer-ho els fa vulnerables davant de nous riscos. “A més de donar-te noves funcionalitats, les actualitzacions solen contenir pegats de seguretat que ajuden a protegir els teus dispositius i la teva informació. Si les descàrregues en manera automàtica sempre tindràs actualitzat el teu dispositiu amb l’última versió “.

Tingues en compte on et connectes. Les connexions Wi-Fi públiques, tot i que requereixin contrasenya, solen ser més vulnerables davant les ciber amenaces, així que val la pena valorar si ens connectem a elles o optem per una connexió privada o personal, per exemple, compartint dades des del teu telèfon.

Els experts remarquen que, en qualsevol cas, durant la connexió a una xarxa Wi-Fi pública és millor no realitzar transaccions bancàries, descarregar informació confidencial o fer servir la targeta de crèdit.

També aconsellen als usuaris que evitin que el seu dispositiu pugui connectar-se de forma automàtica a aquesta xarxa Wi-Fi i, si ho ha fet, eliminar-la després de la seva llista de xarxes.​

 

Sigues discret en línia i en públic

Revisa la vostra configuració de privacitat. De la mateixa manera que, en la vida real, no ho expliquem tot en públic, tampoc hauríem de fer-ho ‘tan a la lleugera’ a la xarxa. A l’exposar la nostra informació sensible estem compartint dades que poden ser utilitzats en un atac de phishing personalitzat. Tota persona ha de decidir quina informació personal hauria d’estar disponible públicament a les seves xarxes socials i altres plataformes i amb qui la comparteix. Per a això, és aconsellable ajustar les preferències de seguretat i privacitat i revisar-les periòdicament.

 

Pensa abans de fer clic o respondre

Mira amb atenció. La majoria dels atacs cibernètics s’originen des d’un missatge o correu phishing, ja sigui a través de les xarxes socials, el correu electrònic o un missatge SMS. Els hackers utilitzen aquesta tècnica per convidar els usuaris a fer clic, descarregar algun fitxer o respondre a un missatge amb informació sensible. Cal detectar senyals que ens alerten d’una trampa: Esperaves aquest missatge?, reconeixes a qui t’ho envia?, et demanen que facis alguna cosa? Mai cal fer clic si el remitent, la manca de personalització i l’enllaç de la crida a l’acció són sospitosos.

Desconfia de les gangues i acudeix a les pàgines web oficials. De la mateixa manera que hem de desconfiar de certs missatges que ens conviden a descarregar arxius, també cal ser previnguts amb aquells que ens asseguren ofertes increïbles. De vegades és difícil distingir entre una oferta real i una estafa, així que per assegurar-cal acudir a les pàgines web oficials de les marques o les botigues de confiança. Per saber si un lloc web és segur, hem de certificar que la url comença per ‘https: //’ o té un cadenat a la banda. La ‘s‘ indica que la pàgina ha estat encriptada.

Compte amb les trucades fraudulentes. Molts missatges de phishing tenen l’aparença de fonts de confiança com companyies d’energia, serveis de paqueteria o entitats bancàries. Però no són les úniques fórmules que utilitzen els ciberdelinqüents.

El Banc d’Espanya ha advertit també de mètodes com el vishing, que comporten una trucada de telèfon prèvia suplantant la identitat d’un tercer. Així, demanen les dades mentre es fan passar per tècnics, empleats bancaris o comercials d’una companyia qualsevol, normalment de serveis.

Cal recordar que les companyies legítimes ja tenen aquesta informació personal i no necessiten reclamar-la.

 

Mantingueu els contrasenyes segures

Utilitza frases de seguretat. Les contrasenyes han estat i seguiran sent, de moment, les portis d’accessos a la nostra vida digital. Any rere any, els usuaris segueixen utilitzant contrasenyes bàsiques: la més utilitzada és “123456”, seguida d’altres com “password” o “111111”. Les contrasenyes han de ser robustes, canviar-les sovint i mai hem repetir-les perquè si hi ha una fuga de dades en qualsevol lloc en línia, la nostra informació quedarà exposada.

És recomanable utilitzar contrasenyes que no aportin informació personal i que siguin llargues o frases de seguretat (passphrases), que són tres o més paraules perquè conformin una clau segura. També, sempre que sigui possible, aplicar el sistema de seguretat autenticació multifactor (MFA), que és una capa extra de seguretat que pots configurar en els teus plataformes més freqüents per garantir que el que està entrant ets tu realment. Solen enviar-te un pin a el mòbil, una notificació a l’App, un correu electrònic de verificació, entre d’altres.

 

Si sospites, avisa

Les persones també poden ser la línia de defensa més fort en la ciberseguretat. A la mínima sospita davant un missatge o trucada, és indispensable contactar amb l’empresa o persona a la qual s’està suplantant i confirmar la veracitat de la trucada o missatge. Hi institucions públiques, com INCIBE, dedicades a aconsellar als usuaris sobre com actuar en una situació d’amenaça en línia. Per això resulta clau tenir els seus contactes i canals oficials sempre a mà.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo