Els usuaris ja no han de pagar recàrrec per trucar, navegar o enviar missatges des d’un altre país del continent.

Escolta la intervenció a la Cope: Acaba el Roaming

A partir d’aquest dijous 15 de juny, els usuaris de mòbils no hauran d’afrontar cap tipus de recàrrec per itinerància si es troben a la Unió Europea. Final del temut Roaming. Trucar, navegar per internet o enviar missatges tindrà el mateix cost des de qualsevol part del continent.

Què suposa el roaming?

Les operadores cobraven un recàrrec als ciutadans europeus que deien, enviaven missatges o navegaven per internet a través dels seus mòbils quan viatjaven a altres països, el que feia que aquests haguessin de contractar un pla diferent durant el temps en què estiguessin allà. En moltes ocasions, la factura es disparava sense que l’usuari tan sols sabés que estava generant costos.

A qui afecta?

La nova mesura beneficia als que viatgin dins de la UE, tant per motius de treball com de vacances. El nou panorama es coneix com ‘Roam like at home‘, itinerància com a casa. Engloba als consumidors que, de manera recurrent, passen un temps considerable en un estat de la Unió on estudien, treballen o s’han jubilat.

Quan es moguin, es pren com a base el servei contractat en el seu país de residència o amb el que la persona tingui un “vincle estable”. Es pagarà el mateix s’estigui on s’estigui. Però per evitar la picaresca, es controlarà que no es tingui contractada una tarifa d’un país en el qual no es visqui, aprofitant que pot ser més barata.

Els operadors tenen el dret a demanar als seus clients proves que resideixen al país on han contractat el servei o que els seus vincles són estables amb ell, abans d’incloure la itinerància com a casa en un nou contracte.

En quins països té vigència?

El recàrrec d’itinerància serà història en els 27 països que conformen la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, República Txeca, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda , Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania i Suècia. Regne Unit queda supeditat a les negociacions del Brexit. Andorra queda al marge.

¿Es pot utilitzar la itinerància com a casa de forma permanent?

La fi del Roaming està pensat per facilitar el lliure moviment dels usuaris durant períodes curts, com viatges de treball o vacances, però no per estar connectat un llarg temps a un operador estranger, el que s’anomena itinerància permanent.

Per a aquests casos hi ha un període de quatre mesos. A partir d’aquí, les operadores han de comprovar que els usuaris, en els últims quatre mesos, no han utilitzat el seu mòbil més temps en altres territoris diferents al país en què van contractar la seva línia telefònica.

Què passa si es detecta un abús?

Si es detecta que l’usuari ha fet servir més el seu mòbil a l’estranger que a casa durant els últims quatre mesos, l’operadora pot demanar-li explicacions i sol·licitar que demostri que resideix al país o que té vincles estables amb aquest estat membre.

El client té 14 dies per respondre a la companyia i justificar per què es troba en aquest país. Si no pot fer-ho, l’operadora iniciarà un procediment de reclamació perquè pagui el preu mínim establert per la CE.

Aquells treballadors fronterers o que creuen la frontera amb assiduïtat, disposen d’una protecció específica: si es connecten a la xarxa nacional en qualsevol moment del dia, aquesta connexió compte com a dia de presència.

Com s’adaptaran els operadors?

Tots els operadors han d’incloure la itinerància com a casa per defecte en els contractes que ofereixin als clients residents en els països membre. Seran les companyies que hauran de pagar-se entre elles pels serveis que utilitzin els seus clients a la resta d’estats de la UE.

Per això s’han fixat uns preus màxims majoristes 0,032 euros per minut per a les trucades, 0,01 euros per als sms i 7,7 euros per gigabyte de dades, que serà de 6 euros a partir l’1 de gener de 2018, 4, 5 euros el 2019, 3,5 euros el 2020, 3 euros el 2021 i 2,5 euros en 2022.

Font: LaVanguardia

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org