Acord històric contra la pobresa energètica

Els gairebé 39 milions d’euros acumulats per milers de famílies des del 2015 els pagaran la companyia, la Generalitat i administracions locals

Milers de famílies acumulen un deute milionari per la pobresa energètica. Per fer-hi front, Generalitat, administracions locals, entitats socials i Endesa han arribat a un gran pacte per eixugar aquest deute. És un acord “històric” que el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i el d’Empresa, Ramon Tremosa han anunciat aquest dilluns al migdia.

Tot i que el 2015 es va aprovar la llei de pobresa energètica per garantir l’accés universal als serveis bàsics, moltes llars continuaven quedant-se sense llum, gas o aigua. Amb aquest acord, es pretén resoldre el deute que acumulen milers de famílies vulnerables. El pacte no només ha de servir per solucionar el deute, sinó també per protegir els drets de les famílies de cara al futur, segons han explicat les administracions.

Els detalls de l’acord

Amb l’acord signat entre la Generalitat i Endesa, es condona el deute acumulat de 35.500 famílies vulnerables. Segons Endesa, són 38,7 milions d’euros. Endesa en pagarà 28,1, i la Generalitat i altres administracions, els 10,6 restants.

La companyia elèctrica assumeix el 100% del deute acumulat entre el 2015 i el 2018, i el 50% dels anys 2019 i 2020. La Generalitat (amb un 75%) i les administracions locals (el 25% restant) es fan càrrec de l’altre 50% d’aquest dos anys, que són en total uns 21 milions d’euros.

El cost de la pobresa energètica que es generi a partir de l’1 de gener del 2021 i en un futur, s’assumirà al 50% entre administracions públiques i empreses subministradores.

Per fer efectiva la condonació del deute a les famílies que l’han contret des del 2015, les administracions hauran de verificar la informació i documentació facilitada per Endesa, per comprovar la vigència del deute i que, efectivament, les persones i famílies es troben en situació de risc d’exclusió residencial. Les administracions es comprometen a verificar les dades del deute abans del 31 de maig del 2021.

Segons l’acord, la companyia subministradora es compromet a informar i aplicar el bo social. Oferir a l’usuari en risc d’exclusió residencial eines per adaptar i millorar el servei a les necessitats com auditories energètiques gratuïtes, informació clara sobre el seu consum i potència, o facilitar tràmits a través de la finestreta única i gratuïta.

La companyia també haurà d‘informar en matèria de consum energètic els serveis socials de la situació de les famílies i del seu risc, i renunciar a fer reclamacions del deute -per via jurídica o altres-,a les persones protegides per aquesta llei i aquest conveni.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

 

Font: Redacció Noticies CCMA

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo