L’ús intensiu de les xarxes per part de les grans plataformes i l’alt nivell d’ingressos que obtenen per la seva activitat, origen d’aquesta petició dels consumidors.

ADECES (Asociación Pro Derechos Civiles, Económicos y Sociales), UCC (Unió de Consumidors de Catalunya), UCE-EUS (Unión de Consumidores de Euskadi) y UCGAL (Unión de Consumidores de Galicia), reclamen que les grans plataformes digitals (OTTs) comparteixin amb els usuaris el cost de mantenir les xarxes de telecomunicacions.

A judici de les associacions, les autoritats europees no poden seguir mantenint un esquema de negoci en el que son els usuaris europeus els que sufraguen el cost de les Inversiones i del manteniment de les infraestructures de les telecomunicacions, mentre que les 6 grans tecnològiques mundials (Google, Meta, Netflix, Apple, Amazon y Microsoft) generen el 57% del tràfic d’internet1. Un percentatge de tràfic que continuarà en ascens per l’increment d’usuaris, l’augment de qualitat en els vídeos i el major ús de dades en el núvol.

Tant els serveis de pagament com la monetització de les aplicacions gratuïtes requereixen unes xarxes adequades per poder prestar el servei de qualitat a tots els clients o usuaris, inclosos els de les plataformes.

De fet, Amazon Web Services y Amazon Prime, representen el 20% dels 470.000 milions de dòlars que factura Amazon. A Apple, els seus serveis de música, televisió i “pay” suposen el 19% dels seus ingressos (366.000 milions de dòlars). Per la seva banda, prop del 70% dels 258.000 milions de dòlars de facturació de Alphabet provenen de Google, Youtube, Maps i Mail. El núvol, els jocs i Linkedin suposen més del 46% dels 168.000 milions de dòlars que factura Microsoft. Per últim, Meta, obté el 97% (118.000 milions de dòlars) dels ingressos per publicitat que atrauen els seus 2.900 milions d’usuaris2.

Si no s’aborda la contribució de les grans plataformes tecnològiques a les infraestructures de les telecomunicacions europees es produirà alguna o totes de les següents conseqüències:

• Els usuaris europeus seguiran sufragant unes xarxes que requereixen cada cop de major inversió, per tant veuran incrementats els seus preus.

• Europa no podrà ser un actor rellevant en matèria d’innovació tecnològica i de serveis tecnològics.

• Els ciutadans i empreses de telecomunicacions europees quedaran supeditades a la tecnologia d’altres àrees i a les seves condicions.

En conseqüència, ADECES, UCC, UCE-EUS y UCGAL reclamen un canvi de paradigma en la regulació de les telecomunicacions europees que permeti construir un espai tecnològic autònom.

La construcció d’aquest espai passa per la contribució de les grans plataformes tecnològiques en el manteniment de les xarxes de telecomunicació de la UE i per definir regulacions, obligacions les quals assoleixin als proveïdors de serveis digitals, evitant la asimetria regulatòria que ve caracteritzant el mercat de les telecomunicacions en sentit ampli.

1 Font: Sanvine
2 Font: Visual Capitalist

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo