La Unió de Consumidors de Catalunya posa a disposició dels usuaris el formulari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana perquè els usuaris afectats puguin reclamar a la companyia RYANAIR la devolució de l’import que han hagut d’abonar per transportar en cabina el seu equipatge de mà. La companyia Ryanair ha començat a aplicar les noves limitacions per les quals els passatgers hauran d’abonar un cost de 5 euros per a tenir accés a el “embarque prioritari” i poder pujar dos embalums a la cabina de l’avió, la resta només podran pujar un xicotet embalum com a bossa, renyonera, però no la maleta de cabina.

L’aeronlínia mitjançant la seva nova política d’equipatge obliga a pagar un extra – a través de la selecció de la tarifa “Embarcament Prioritari” -, a aquells passatgers que vulguin pujar dos equipatges de mà a l’avió.

La companyia ha exposat en la seva plana web  que si el consumidor no ha adquirit Prioritat & 2 peces d’equipatge de mà, no podrà pujar la teva maleta de rodes a bord. A la porta d’embarcament la maleta del consumidor es traslladarà sense cap càrrec a la bodega de l’avió

La bossa petita no ha de superar els 35 x 20 x 20 cm i ha de cabre fàcilment sota el seient davanter.

REMARCA la companyia que la manca de compliment d’aquests requisits comporta un càrrec de 50 € per article i pot repercutir també en el retard del vol afectant la resta de passatgers a bord. Des de la Unió de Consumidors de Catalunya es discrepa d’aquesta potestat sancionadora de la companyia per l’incompliment dels requisits.

La Llei de Navegació Aèria estableix que el transportista està obligat a transportar de forma gratuïta i en cabina, com a equipatge de mà, els objectes i paquets que el viatger porti amb si, inclosos els articles adquirits a les botigues situades als aeroports. Per tant, la companyia no hauria de limitar el transport en cabina d’equipatge de mà i imposar un suplement addicional per als passatgers que així ho decideixin.

Els adjuntem les instruccions dels nostres companys de la UNIO DE CONSUMIDORS DE per a que puguin fer la reclamació

INSTRUCCIONS DE FORMULARI

1. Descarregar el Formulario-RELLENABLE
2. Emplenar formulari i signar-ho, bé de forma manual o mitjançant signatura electrònica.
3. Remetre-ho a RYANAIR a través de la seua pàgina web, a través del següent enllaç

4. En el camp “Motiu del contacte”, ha de triar l’opció: “Enviar per e-mail la seva reclamació”, i adjuntar els següents documents: escrit de reclamació, justificació de la reserva i del pagament del suplement d’equipatge. En cas de no rebre resposta, o aquesta no ser satisfactòria pot presentar una reclamació davant AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria), sense cap cost. Per a això cal enviar, a través del correu electrònic sau.aesa@seguridadaerea.es o per correu postal a la següent adreça: Agència Estatal de Seguretat Aèria. Divisió de Qualitat i Protecció a l’Usuari. Av. General Perón, 40. Accés B. 28020 Madrid), la següent documentació:

– El formulari per a reclamar davant AESA (https://www.seguridadaerea.gob.es/media/4411670/aesa_formulario_reclamacion_cia3.pdf)
– Una còpia llegible de les comunicacions que haja mantingut amb la companyia aèria sobre aquest tema.
– Una còpia del seu bitllet d’avió i altra documentació d’interès.

A través de la pàgina web de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, anirem informant tant del resultat de les denúncies i queixes interposades enfront de RYANAIR com de les possibles accions col·lectives que pogueren iniciar-se pel cobrament dels suplements d’equipatge en cabina.