Ja queda molt poc perquè arribi una de les diades més esperades per tots, i sobretot per les nenes i nens, ja que significa l’adéu de les classes i poder tira molts petards.

Per poder tenir una bona festa hi ha molts aspectes que hem de tenir en compte, com pot ser el tipus de petards, les fogueres dels barris o pobles, els típics sopars, vaja el que vindria a ser una gran revetlla.

Comencem amb les fogueres, per totes i tots és la principal atracció de Sant Joan, poder veure com s’encenen aquells mobles vells que s’han anat guardant per la ocasió; però hem de vigilar i anar en compte ja que ens podem fer mal. Coses que no podem fer mai!!!!

 • Tirar paper ni caixes de petards dintre de la foguera ja que al crema aquest poden sortir volant i cremar quelcom.
 • Tirar petards dintre de la foguera, ja que poden malmetre la estructura de la foguera i fer que pugin sortir parts d’aquesta fora de zona de seguretat prèviament marcada, a més de que poden explotar malament i ocasionar danys greus.
 • Encendre els petards a la foguera pot fer que la metxa que aquests tenen s’encengui per un altre part i accelerin la explosió d’aquest.

Quan parlem de petards la cosa es complica, ja que aquests tenen una divisió per categories: la F1, F2, F3 i F4, a continuació analitzarem quins trobem a cada categoria i qui pot manipular-los.

 • Categoria F1: artificis de pirotècnia de molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant destinats a ser usats en zones delimitades, inclosos els artificis de pirotècnia destinats a ser utilitzats dins d’edificis residencials. Es poden adquirí i manipular sense supervisió adulta des dels 12 anys.

 • Categoria F2: artificis de pirotècnia de baixa perillositat i baix nivell de soroll destinats a ser utilitzats a l’aire lliure en zones delimitades. Es poden adquirí i manipular sense supervisió adulta des dels 16 anys.

 • Categoria F3: artificis de pirotècnia de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l’aire lliure en zones de gran superfície i el nivell de la qual de soroll no sigui perjudicial per a la salut humana. Només les poden adquirir els majors de 18 anys, sempre hi haurà d’haver supervisió adulta a la seva manipulació.

 • Categoria F4: artificis de pirotècnia d’alta perillositat destinats a l’ús exclusiu per part d’experts, també denominats «artificis de pirotècnia per a ús professional» i el nivell del qual de soroll no sigui perjudicial per a la salut humana. En aquesta categoria s’inclouen els objectes d’ús exclusiu per a la fabricació d’artificis de pirotècnia. Només poden ser adquirits i manipulats per experts reconegut, no es venen a les botigues.

Hem de saber que quan anem a comprar els petard, els catàlegs i les publicacions han d’estar de tenir el distintiu de la edat de compra i manipulació.

Quan manipulem els petards que no hem de fer mai!!!

 • Portar els petards a la butxaca, podrien explotar per accident.
 • Encendre’ls a prop de la cara
 • Encendre’ls amb un encenedor
 • Ajuntar a la mateixa mà la metxa encenedora i els petards, podrien encendre’s per accident.
 • Encendre els coets a la mà. O encendre els petard a la mà per tirar-los desprès. Sempre hem de buscar un lloc segur per realitzar aquesta activitat.
 • Agafar un petard del terra, podria no haver explotat, i podríem patir un accident força important.
 • Tirar els petards a prop de les gasolineres o directament a la foguera.

I com que a tothom ens agrada menjar coca, recordeu adquirir-les en un establiment autoritzat per a l’elaboració i venda d’aquests aliments. S’han de conservar en fred les que contenen crema o nata fins al moment de consumir-les. Per tant, és important seleccionar el tipus de coques que es comprin en funció de les possibilitats que es tinguin de conservar-les fins al moment del consum. I si us plau, recordeu fer un consum responsable de les begudes alcohòliques i evitarem problemes innecessaris.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC apel·lem al consum responsable tant de material pirotècnic com de beguda i menjar en aquesta revetlla.
Dit això només ens queda desitjar molt bona revetlla de Sant Joan.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

SEU CENTRAL Rambla Santa Mónica, 10 08002 Barcelona T: 934 546 776

Consultes gratuïtes
[]
1 Step 1

Consultes gratuites

Nom
Detalls
0 / 300
Accepto les condicionspick one!
Previous
Next
Consultes gratuïtes
[]
1 Step 1

Consultes gratuites

Nom
Detalls
0 / 300
Accepto les condicionspick one!
Previous
Next

Amb el suport de:

EL NOSTRE HORARI:

Dilluns - Dijous: 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres 9.30h a 14h ucc@consumidors.org