Després de l’aparició de les etiquetes per a la classificació dels vehicles segons el nivell d’emissions, ara li toca el canvi a les etiquetes identificadores del carburant a les benzineres.

Amb aquest canvi, es vol ajudar als usuaris, donant-li’s més informació, degut al canvi constant del mercat automobilístic i a la varietat de combustibles que no para de créixer.

D’aquesta manera, l’origen d’aquest canvi sorgeix amb la Directiva 2014/94/UE sobre el desplegament de la infraestructura de combustibles alternatius, la qual requereix que els Estats membres de la UE i els Estats del EEE (Espai Econòmic Europeu) ajudin als seus consumidors davant el mercat automobilístic que canvia constantment, en el qual també hi emergeixen nous tipus de combustibles.

La principal causa d’això és l’arribada al mercat de cotxes que funcionen amb energies alternatives. No només implica l’electricitat, sinó també altres combustibles com el gas liquat de petroli o el gas natural comprimit.

Conseqüentment, les estacions de servei cada vegada incorporen més sortidors i, amb la previsió de que vagi en augment i compliqui el repostatge als consumidors, s’ha decidit establir un sistema que ordeni la classificació de combustibles.

Les diferents etiquetes es col·locaran en varis llocs per a facilitar l’experiència del consumidor. La primera, propera al tap del combustible o a la tapa del dipòsit del vehicle nou; i la segona, als sortidors i a les seves pistoles de totes les estacions de servei públic.

D’aquesta manera, el consumidor podrà comprovar visualment si el carburant que anirà a omplir serà l’adequat pel seu vehicle. Per tant, els vehicles matriculats a partir del dia 12 d’octubre del 2018 comptaran amb aquest etiquetatge.

Aquestes etiquetes també estaran presents als manuals d’usuari dels vehicles nous. De la mateixa manera, els concessionaris hauran d’exhibir les etiquetes per a que els compradors potencials es puguin orientar millor al moment de decidir la compra del vehicle.

Les noves etiquetes tindran un disseny específic per a cada tipus de carburant, sigui gasoil, benzina o combustibles gasosos.

Per a la benzina, s’utilitzarà una marca circular amb la lletra E, acompanyada amb el percentatge d’etanol present a la benzina, podent ésser E5, E10 i E85.

Pel que fa a les etiquetes del gasoil, seran quadrades amb la lletra B, acompanyada amb el percentatge de biodièsel present al gasoil, podent ésser B7 i B10. A més, hi haurà una tercera etiqueta quadrada amb les lletres XTL, indicant que el vehicle accepta dièsel parafínic, que no deriva del petroli.

Referent als combustibles gasosos, també tindran les seves etiquetes específiques. Així, l’etiqueta dels cotxes impulsats per gas serà en forma de rombe acompanyada amb les lletres que designin cada producte gasós concret.

D’aquesta manera, hi haurà l’H2 pel Nitrogen, la CNG pel Gas Natural Comprimit, la LGP pel Gas Liquat del Petroli i la LNG pel Gas Liquat.

Amb la finalitat d’ajudar a tots els actors afectats (consumidors, concessionaris de vehicles i estacions de serveis) a entendre les noves etiquetes, les associacions ANFAC, ANESDOR, AOP i UPI, han elaborat uns fulletons informatius que es presentaran properament, amb un format de preguntes i respostes més habituals.

Així doncs, malgrat la introducció de les noves etiquetes que entraran en vigor el 12 d’octubre i que conviuran durant un temps els dos formats, des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC celebrem les diferents accions per donar visibilitat i que la informació arribi a la població. D’aquesta manera, tot i ser un canvi que pot induir a confusió, creiem que fent-ho paulatinament pot ajudar a evitar problemes pràctics.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org