Els sistemes alimentaris sostenibles són aquells que proporcionen seguretat alimentària i nutricional a tothom, i no comprometen les bases econòmiques, socials i mediambientals per a futures generacions.

Perquè el sistema alimentari sigui sostenible cal que: proveeixi prou quantitat d’aliments (tant quantitat com qualitat), i freni la degradació dels recursos ambientals i naturals del planeta per assegurar un futur segur a la població actual i a les generacions futures.

SALUT DEL PLANETA

L’alimentació és la responsable del 20-35% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i el 70% de l’esgotament de les reserves d’aigua fresca s’atribueixen a l’agricultura. Tot i això, molts investigadors s’han adonat que no totes les dietes alimentàries tenen el mateix impacte. Per exemple, aliments com la carn vermella o els aliments processats tenen un major impacte ambiental. És per tant imprescindible fer un canvi en les nostres dietes.

COM S’HA D’ACTUAR

Els experts assenyalen que cal canviar totes les polítiques que afecten l’alimentació i el planeta. Es plantegen tres aspectes claus:

  • transició global cap a dietes saludables i sostenibles
  • reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari
  • millora de la sostenibilitat de les tècniques de producció d’aliments

RECOMANACIONS PER SEGUIR UNA DIETA SALUDABLE I SOSTENIBLE

Segons la FAO cal doblar el consum de fruites, verdures, fruita seca i llegums, i reduir el consum d’aliments com la carn vermella i el sucre a menys del 50% dels nivells actuals globals.

Aquests canvis en les nostres dietes no només generen un impacte positiu al planeta, sinó també en el nostre organisme, ja que el consum de productes d’origen vegetal i la reducció d’aliments processats i de carn vermella redueixen malalties com la diabetis, el sobrepès, l’obesitat, etc.

Els experts recomanen actuar de manera immediata en zones occidentals (Estats Units i Europa) promovent una reducció del consum de carn vermella i aliments processats, i substituir-los per proteïnes d’origen vegetal com els llegums i cereals integrals. Això permetria que zones on el consum de carn és molt inferior als límits establerts, el poguessin augmentar.   

 

*Dades extretes del Dossier Tècnic, núm 111 de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.  

 

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo