En els temps de pandèmia que estem vivint, moltes persones consumidores han optat per comprar a través d’aplicacions com Wallapop o eBay entre altres.

La situació econòmica no ens permet, molts cops, poder fer despeses excessives i, per aquest motiu, busquem els productes més econòmics i de baix preu. Aquests productes s’acostumen a trobar en diferents aplicacions mòbils o a diferents pàgines webs.

Aquesta situació ha provocat que molts hackers utilitzin diferents formes per poder estafar a les persones consumidores que hi compren a través d’aquestes aplicacions o webs. Per tant, hem de tenir en compte aquests diferents punts:

 • Atenció amb els “Venedors de fotos”: Sobretot hi actuen per eBay. Indiquen en la fotografia i a la descripció de l’article que només venen una imatge de l’empresa, per tant, si es compra això, no s’ho pot fer res a l’hora de reclamar. Per aquest motiu s’ha de mirar i llegir bé les descripcions dels productes.

 • Demanar proves del bon funcionament o estat del producte: A qualsevol plataforma que comprem, hem de demanar fotografies o vídeos que corroborin que el producte que comprem està en bon estat i funciona correctament. Tot i això, sempre hi ha un risc que el funcionament no sigui del 100% correcte.

 • No donar dades personals innecessàries: Si utilitzem una plataforma amb xat, l’hem d’utilitzar, millor l’ús del xat intern que del Whatsapp. S’ha d’evitar donar dades personals innecessàries com el DNI o el telèfon, per exemple. Ja no parlem del compte bancari o targeta de crèdit. És recomanable fer servir mètodes de pagament com PayPal.

 • Investigar el venedor: A l’hora de comprar un producte, és recomanable mirar les diferents opinions i valoracions de les persones consumidores que han comprat a aquell venedor. Quan et volen vendre una cosa no regategen, parlen amb normalitat i no tenen pressa en tancar la venta.

 • No refiar-se dels preus barats: Un preu excessivament barat d’un producte que acostuma a tenir un preu elevat no és fiable. Pot ocórrer dos opcions:

  • Que sigui un producte robat

  • Que tingui un problema i sigui irreversible

 • Condicions estranyes ben lluny: Recomanable quedar en persona amb el venedor perquè la venta es faci a mà. Millor fer-ho personalment que per correu. Si el venedor posa alguna excusa per no quedar presencialment, cal sospitar-hi. Evitar les transferències internacionals o els enviaments per avançat.

 • La plataforma no es farà càrrec: Si hi ha hagut una estafa, la plataforma no es farà càrrec de les despeses ocasionades o del producte perdut ja que la vinculació és entre persones físiques i no amb la plataforma. En cas de ser estafat, es recomanable fer denúncia a la policia.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo