El nostre impacte en el planeta ha passat a ser una qüestió que preocupa cada vegada a més persones. Un dels factors que inquieta és la contaminació, i en especial la contaminació que genera la construcció d’edificis, ja que afecta diversos aspectes: contaminació acústica, emissions de partícules procedents de les excavacions, gasos contaminants, consum d’energia, aigua, generació de residus que provoquen la contaminació de la terra i els aqüífers, així com del deteriorament del paisatge.

Segons dades d’Eurostat, dels 2.500 milions de tones de residus que es van produir a la UE l’any 2016, més del 36% tenien com a origen el sector de la construcció. En aquest context, la construcció industrialitzada es presenta com una alternativa.

 

EN QUÈ CONSISTEIX LA CONSTRUCCIÓ INDUSTRIALITZADA

La construcció industrialitzada té com a objectiu que la fase de disseny i producció de les peces siguin automatitzades. Això vol dir que la gran part dels elements de la construcció es realitzen en un taller i es transporten a l’obra per ser recol·locats allà. D’aquesta manera, el procés està més controlat i l’impacte ambiental és molt inferior, ja que no es generen tants residus i es redueix al consum d’aigua, d’electricitat i l’impacte acústic.

Aquesta tècnica de construcció permet reduir defectes que moltes vegades es donen en l’obra tradicional. De fet, automatitzar la construcció comporta una reducció dels riscos laborals -ja que la majoria dels processos es desenvolupen en entorns controlats- i el temps d’execució de l’obra. Això comporta una reducció de costos, ja que es redueix el temps de l’obra i es deixen d’utilitzar elements que no aporten a la mateixa construcció, com són les bastides.

Malgrat la reducció de costos, no es creu que tingués un impacte de reducció en el preu dels habitatges. Tot i això a la llarga el consumidor que compri un habitatge d’alta qualitat tindrà uns costos energètics inferiors als que tindria en un de mala qualitat.

 

PUNT EN QUÈ ES TROBA ESPANYA

A Espanya la construcció industrialitzada representa únicament l’1%, segons dades de la Plataforma para la Industralización de Vivendas (PIV), lluny encara dels Països Baixos (50%) o Suècia, on pràcticament la totalitat de la producció és construcció industrialitzada. L’objectiu de l’estat espanyol ha de ser reinventar el sector de la construcció i fer-lo més eficient. 

Des del sector privat espanyol s’està tirant endavant la iniciativa ‘Consumo Cero‘, un projecte que promou la creació d’edificis amb un consum energètic zero, a través d’una xarxa de distribuïdors experts en eficiència energètica. L’objectiu és formar, assessorar i promoure coneixements sobre la construcció d’edificis de consum zero a professionals del sector.

 

EN L’ÀMBIT EUROPEU, ON SOM? 

El desembre de 2019 es va iniciar la taula del Pacte Verd Europeu, un paquet de mesures amb 47 accions dirigides a diferents sectors per seguir fent passos cap a l’economia sostenible i neutra d’emissions de carboni el 2050. Entre elles,  es va crear ‘Renovation Wave’, una mesura orientada a la construcció amb l’objectiu de promoure inversions en projecte d’edificació amb eficiència energètica.

La creació de mesures com aquestes és molt important, ja que la construcció d’edificis és la responsable del 40% del consum d’energia i del 30% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del planeta, segons Green Partners. 

 

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo