Són molts àmbits que han estat afectats per la pandèmia Covid-19 però un dels que més ho ha notat ha estat l’àmbit del Consum.

Fins al mes de Març de 2020, inici de l’Estat d’Alarma a causa de la pandèmia, el Consum mantenia un nivell equilibrat amb una economia sostenible i normalitzada dins el marc en el que vivíem.

Un any després, l’economia s’ha enfonsat a nivells molts alts, la pandèmia ha acabat amb molts comerços i empreses, sobretot les més petites. Tot i així, empreses més grans com Dentix van haver de tancar i entrar en concurs de creditors. La majoria de petites empreses i petit comerç han tancat ja que no han pogut fer front a totes les despeses, les quals no van ser rebaixades ni paralitzades, i al poc moviment econòmic i ajudes mínimes que han tingut.

D’altra banda, les diferents limitacions de mobilitat i en els diferents sectors com l’oci nocturn, restauració, comerços i empreses, etcètera … han provocat que l’economia s’hagi enfonsat a nivells elevats. Les persones consumidores han hagut de recórrer a les compres Online, també anomenades compres per Internet o a distància, ja que, davant l’impossibilitat de poder assistir directament al comerç o per la por a contagiar-se, no han provocat un gran moviment econòmic.

Actualment, amb les noves mesures d’apertura progressiva i lenta, poc a poc s’anirà recuperant tota aquesta economia perduda en un any. Malgrat això, les persones consumidores continuaran tenint diferents limitacions i restriccions (mascareta, distància i gel) però amb un ventall cada cop més ampli.

Sempre s’ha parlat d’economia i salut, que van relacionades. En principi, es va optar per la salut deixant l’economia paralitzada però, amb el pas del temps, s’ha pogut comprovar que sense economia tampoc es tenia salut ja que, el tancament de molts comerços, han provocat un increment de l’atur i la pèrdua de molts llocs de treball. Aquesta pèrdua laboral per part de molta gent causada per la pandèmia els hi ha afectat a la salut amb estrès, ansietat i depressió de no saber que passaria.

En conclusió, hem de tenir en compte que cuidar-nos i cuidar al altres és primordial però també s’ha de tenir en compte que sense un moviment econòmic, el país va en direcció d’una ruïna generalitzada i d’un increment de problemes de salut. El que no ha provocat la pandèmia, ho pot acabar provocant altres problemes mentals. Si es troba un equilibri entre les dues podem afrontar tant per una part una recuperació de l’economia i, d’altra banda, una recuperació de la salut i evitar, d’aquesta manera, que hi hagin aldarulls com han hagut durant la pandèmia.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo