El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha anunciat que regularà, a través d’un reial decret, l’emissió de publicitat d’aliments i begudes no saludables quan sigui dirigida al públic infantil i adolescent.

Segons Garzón, el sistema d’autoregulació que porta vigent des de 2005 s’ha mostrat “insuficient”, tal com mostren les dades de sobrepès i obesitat que afecten els infants de l’estat.

Consum opta per un marc regulador mínim per seguir les recomanacions dels organismes internacionals i assimilar la normativa espanyola a la de països com el Regne Unit, Portugal o Noruega. “Els menors són persones consumidores vulnerables i tenim l’obligació de protegir-les davant la publicitat”, ha assenyalat el ministre.

En la seva compareixença, Garzón ha informat sobre alguns aspectes de la nova normativa que afectarà els horaris de protecció reforçada i als espais publicitaris de programes destinats al públic infantil. Així mateix, regularà televisió, continguts radiofònics, sales de cinema i publicitat a Internet, xarxes socials, webs o app mòbils, quan els continguts es dirigeixen a menors de 16 anys. La normativa inclourà també limitacions en la publicitat de mitjans impresos.

D’altra banda, Consum opta per fixar com criteri de mediació els perfils nutricionals establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, la normativa afectarà cinc categories de productes que no podran fer publicitat a menors independentment del contingut de nutrients. La primera categoria és la de productes de confiteria de xocolata i sucre, barretes energètiques i cobertures dolces i postres. Els segueix el grup d’aliments que inclou pastissos, galetes dolces i altres productes de pastisseria. Tampoc es podran anunciar altres tres categories que conformen els sucs, les begudes energètiques i els gelats.

Per la resta de categories de productes, s’estableix un límit de continguts en nutrients per cada 100 grams. En aquest cas, es podran anunciar sempre que les grasses totals i saturades, el sucre total i afegit i els nivells de sal es mantinguin per sota els límits establerts cada producte.

DADES DE SOBREPÈS I OBESITAT A ESPANYA

L’estudi ALADINO 2019 -relatiu a nens i nenes d’entre 6 i 9 anys- reflexa que un 40,6% tenen excés de pes, dels que el 23,3% està a nivells de sobrepès i el 17,3% pateix obesitat.

L’estudi, elaborat per l’Agència Espanyola de Nutrició i Seguretat Alimentaria (AESAN), mostra que 88,6% dels progenitors dels menors amb excés de pes no perceben el problema i freqüentment consideren el seu pes com normal o només amb un lleuger sobrepès.

Pel que fa a la qualitat de la seva alimentació, l’informe detalla que un 76,2% dels escolars ha de millorar-la. Encara que ha augmentat el consum de fruita respecte anys anteriors, els aliments que haurien de ser ocasionals (galetes, pastisseria industrial, batuts, i gominoles) es consumeix fins i tot quatre o més vegades per setmana, en un percentatge elevat d’escolars.

BARCELONA REGULA LA PRESÈNCIA DE PUBLICITAT EN L’ESPAI PÚBLIC

L’alcaldessa de Barcelona ha anunciat que el Consistori regularà la presència de publicitat d’aliments i begudes perjudicials per a la salut a l’espai públic i reforçarà també la presència de productes saludables en els serveis d’alimentació presents a equipaments públics.

En el cas de l’Ajuntament de Barcelona, limitarà la presència de la publicitat d’aliments i begudes de baixa qualitat nutricional en els suports publicitaris que gestiona el consistori i se centrarà a reforçar l’aplicació de criteris de sostenibilitat en els aliments presents als equipaments municipals, com els serveis de càtering o en les màquines expenedores.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo