El Dia Mundial d’Internet és una efemèride que es celebra cada 17 de maig. Per primera vegada es va celebrar el 25 d’octubre de 2005 perquè commemorava la creació de la Unió Internacional de Telecomunicacions. Més endavant, la Cimera Mundial de la Societat de la Informació que es va celebrar a Tunis a finals del 2005, va decidir proposar a l’ONU que el 17 de maig fos el Dia Mundial de la Societat de la Informació. Així doncs, el Dia Mundial d’Internet (que inicialment era el 25 d’octubre) es va moure i fixar finalment pel 17 de maig.

Per aquest motiu, commemorant avui dia 17 de maig del 2018 com a Dia Mundial d’Internet, des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC us volem recordar un seguit de recomanacions a tenir en compte al moment de navegar per la xarxa (phishing, xarxes socials, garanties, etc), igualment com refrescar-vos petits conceptes per detectar amenaces o fraus quan realitzem compres online.

Cal recordar que l’accés a Internet suposa gairebé ja el 55% d’usuaris a nivell global. Això es tradueix en un augment any rere any. Per aquest motiu, i amb l’aparició de noves tecnologies i APP’s, cada vegada hem de ser més curosos i anar amb més de compte quan naveguem per la xarxa.

Cada dia sorgeixen noves formes enginyoses que les empreses malicioses utilitzen per a camuflar-se i fer-se passar per empreses multinacionals de varis sectors (EL CORTE INGLES), supermercats (CARREFOUR, ALDI), vendes online (AMAZON) etc. Aquest és el fenòmen anomenat PHISHING, i la única finalitat és obtenir les nostres dades personals o bancàries. Si no ens adonem d’això i caiem a la trampa, segurament rebrem un càrrec desconeixent la procedència, ja que la compra no l’haurem realitzat voluntàriament.

Al següent enllaç podeu veure 2 casos reals:

 

Un altre punt que crea controvèrsia i que també cal anar amb molt de compte, són les XARXES SOCIALS. Tot i que algunes xarxes socials van perdent força (FACEBOOK) d’altres van guanyant usuaris (REDDIT o SNAPCHAT). A més, els adolescents cada vegada comencen abans a utilitzar aquestes xarxes socials.

Us adjuntem un enllaç on es tracta la influència de les xarxes socials pels consumidors:

 

Per anar tancant, també cal indicar que algunes empreses que venen online no s’acaben d’ajustar a la normativa del Codi de Consum de Catalunya. Per això, des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC, anem fent una revisió periòdica i aleatòria d’aquestes empreses per informar-les que no compleixen amb la normativa de consum.

La nostra actuació es basa en comunicar a l’empresa aquests incompliments, per a donar-li la opció de modificar les condicions de venda, garanties, etc., ja que algunes vegades es deuen per manca d’informació. En aquests casos, l’empresa sempre acaba rectificant i ajustant-se a la normativa.

Tot i així, si detectem que l’empresa, després d’un marge raonable, no ha efectuat les rectificacions pertinents, procedim a posar-ho en coneixement dels organismes competents per a que efectuïn les investigacions corresponents i, en cas de quedar provat, aplicar mesures cautelars o la sanció administrativa aplicable.

 

Per acabar, és convenient conèixer les següents recomanacions fent referència a compres online que podem realitzar. Tot i les suculentes ofertes i descomptes que ens poden arribar a les nostres retines, hem de tenir en compte una sèrie de recomanacions per a vigilar que la nostra compra no es tradueixi en un engany.

1. Verificar que la pàgina web on es compri sigui segura i tingui la identitat i l’adreça de l’empresa venedora (https).

2. Identificar les característiques del producte, el preu i el cost del transport, la forma de pagament i la modalitat de lliurament.

3. Abans de finalitzar el procediment de la compra, vigilar que no hi hagi opcions marcades que puguin encarir la compra del producte (ex: enviament exprés).

4. Comprovar que el venedor ens enviï la confirmació de la compra amb la referència de la transacció i conservar el missatge.

5. Així, si us trobeu amb alguna incidència, podreu reclamar amb més fermesa. A més, si rebeu notificació de l’error, guardeu-ho.

6. Us han de lliurar el producte dins dels 30 dies següents a la compra, exceptuant quan a l’oferta s’hi indiqui un altre termini.

7. Disposar d’un període mínim de 14 dies per retornar la vostra compra, exceptuant els productes personalitzats, que no es puguin reutilitzar per raons d’higiene, etc.

8. Llegir la informació sobre la política de canvis i devolucions i, davant del dubte, preguntar abans de comprar.

9. Si s’ha finançat la compra mitjançant un crèdit, el dret de desistiment implica la resolució del crèdit sense cap tipus de penalització.

10. L’enviament del producte ha de contenir l’adreça de contacte de l’establiment, la factura, la garantia i el formulari de desistiment (14 dies).

11. En cas de reclamar i no rebre resposta o si aquesta no respecta els vostres drets, podeu contactar amb la OMIC del vostre municipi o amb la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC (ucc@consumidors.org).

Així doncs, esperem que aprofitant el Dia Mundial d’Internet aquesta informació us sigui d’utilitat per evitar ser víctimes de fraus i poder efectuar compres online sense cap mena de perill.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org