Per què és tan complicat conèixer el verdader impacte dels aliments? Davant aquesta qüestió, el grup Madrid Km Región ha creat un sistema gràfic d’informació d’ús fàcil pel consumidor per analitzar la sostenibilitat dels aliments. 

Des de fa ja uns anys, sabem que els aliments constitueixen una part significativa de l’impacte que generem els humans sobre el clima i els ecosistemes. Prop d’un 35% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, segons els informes de l’ONU de 2019, provenen del sector alimentari, és a dir, la producció d’aliments afecta molt negativament a la pèrdua d’ecosistemes naturals i l’erosió de la biodiversitat.

Diverses institucions supranacionals han emfatitzat la necessitat de “garantir l’etiquetatge d’origen amb l’objectiu d’oferir major transparència i informació als consumidors i fomentar el consum de productes locals”. El fi és que el consumidor sigui coneixedor dels impactes que generen els aliments, i com adoptar un model alimentari més sostenible (orgànic, local, ecològic).

Davant la urgència d’un etiquetatge senzill, però complet, el grup d’investigació agrària Madrid Km Región han decidit crear un sistema d’avaluació, en el qual es tenen en consideració 19 variables, agrupades en sis pètals que conformen una “flor informativa”, l’etiqueta que apareixerà en el producte.

Cada pètal té un color entre vermell i verd fosc en funció de la puntuació de síntesi obtinguda de 0 a 5 punts de sostenibilitat. Els pètals expliquen el següent:

1. Energia i carboni: consum energètic en quilos equivalents de petroli per quilo de producte; i emissions en quilo eqCO2 per quilo de producte.

2. Consum d’aigua: en litres per quilo de producte.

3. Condicions sociolaborals: amb freqüència es descuiden en les petites produccions.

4. Envasats i embalatge: tenint en compte els materials utilitzats, la seva reciclabilitat.

5. Sòl i el reciclatge: dels residus orgànics.

6. Biodiversitat: i el maneig de les produccions.

 

 

L’estudi s’ha realitzat analitzant tres tipus de productes: formatges, ous i hortalisses, i amb quatre productors diferents per a cadascun d’ells.

Si voleu consultar els resultats obtinguts cliqueu aquí

A partir d’ara, s’obra una batalla per establir models d’informació de síntesi sobre sostenibilitat dels aliments, similar a la que tenim pel consum d’energia en els electrodomèstics. És ja una demanda social poder comparar entre aliments, amb sistemes senzills i rigorosos, amb informació transparent i completa, assequible i amb informació clara. Només així productors, distribuïdors i consumidors podran establir amb més responsabilitat les nostres opcions de producció, comercialització i compra d’aliments.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo