Experts en nutrició alerten dels riscos greus per a la salut que comporta no respectar la data de caducitat dels aliments

Les Franqueses del Vallès, 29 d’abril de 2022.- Gairebé un de cada quatre consumidors no saben diferenciar entre la data de caducitat i la data de consum preferent dels aliments, segons revela la darrera enquesta d’hàbits de compra i consum realitzada per la Mesa de Participación de Asociaciones de Consumidores (MPAC) a partir d’una consulta a 6.000 persones realitzada a tot l’Estat durant l’any 2021. Els experts en nutrició alerten que aquesta confusió pot comportar riscos greus per a la salut, sobretot quan no es respecta la data de caducitat, mentre que quan aliment duu una data de consum preferent té un marge de consum més ampli i el risc d’intoxicació és molt més baix. Aquesta és una de les principals conclusions dels experts que aquesta setmana han participat a les Franqueses del Vallès en el VII Cicle de Conferències sobre Alimentació, Salut i Consum Responsable 2022 organitzat per la Unió de Consumidors de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de les Franqueses i la col·laboració de l’Agència Catalana del Consum, la Diputació de Barcelona i Mercadona.

Àlex Blasco, membre de la junta directiva del Col·legi de Nutricionistes i Dietistes de Catalunya (Codinucat), desaconsella el consum de qualsevol aliment amb la data de caducitat sobrepassada i adverteix que “fent-ho assumim un risc d’intoxicació microbiològica greu”. Per això, insisteix que els consumidors haurien d’entretenir-se més a llegir l’etiqueta dels aliments que compren perquè “el més important d’un aliment és que sigui segur”. Oriol Rua, advocat i director de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), apel·la a la responsabilitat dels consumidors i el dret a estar ben informats, i per això reclama una política d’etiquetatge més clara i accessible. La tercera ponent a intervenir, Clara Medina, directora de Relacions amb Associacions de Consumidors de Mercadona, defensa en aquesta mateixa línia que l’etiquetatge dels aliments hauria de ser més fàcil d’entendre per als consumidors. “L’etiqueta és el DNI de qualsevol aliment i mai no hauria de generar confusió o desinformació al consumidor, sinó al contrari. Cal apoderar el consumidor perquè és la manera més efectiva de promoure una dieta equilibrada i més adequada a cada persona”, assenyala la responsable de Mercadona. I, en aquest sentit, afegeix que la mateixa enquesta de la MPAC revela que el 68% dels consumidors creuen que una bona alimentació és bàsica per a la seva salut, tot i que només el 50% admeten que a l’hora de comprar un producte abans s’entretenen a llegir l’etiqueta.

La sessió informativa va aplegar dimecres una vintena de persones a la Biblioteca Municipal de Corró d’Avall de les Franqueses i va comptar amb la presència de la regidora de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament, Marina Ginestí, i el president de la Unió de Consumidors de Catalunya, Salvador Domínguez.

Media contact
Josep M. Flores

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo