L’organització ecologista, Amigos de la Tierra, ha elaborat l’informe “La producció i consum de carn a debat”, on desemmascara els impactes mediambientals, socials i de salut del model de producció i consum de carn a Espanya, i conclou amb l’elaboració d’una dieta climàtica que té en compte aquests impactes amb l’objectiu de minimitzar-los.

A l’informe s’evidencia que, des del punt de vista climàtic, és imprescindible fer un canvi en la nostra dieta. De fet, com bé assenyala l’estudi, la producció i consum de productes d’origen animal suposen el 45% de la petjada climàtica del sistema agroalimentari a Espanya, per tant és necessari redueixi el consum de carn, alhora que s’inicia un procés de transició, d’un model de producció industrial a la ramaderia extensiva.

Actualment, el consum de carn a l’estat espanyol és de 52,3 kg/habitant a l’any; unes dades que resulten insostenibles pel manteniment del medi ambient i de la salut. L’objectiu és que el 2030 s’hagi reduït al consum fins a un màxim de 21 kg a l’any.

Davant l’escenari de crisi ecosocial dels pròxims anys, l’organització ecologista planteja una dieta climàtica per 2030 que impliqui la reducció del consum de carn en un 60% respecte al consum actual, amb una producció que provingui de la ramaderia extensiva, ecològica i lligada al territori. En aquest aspecte, proposen augmentar el consum en llegums i cereals, font de proteïna vegetal, que juntament amb les verdures, hortalisses i fruites locals i de temporada han de ser la base de la dieta habitual per complir amb criteris de respecte al medi ambient i a la salut de les persones.

Des del punt de l’emergència climàtica actual, l’estudi demostra que és més eficient una estratègia de reducció del consum de carn, combinada amb la substitució de la producció de carn industrial per una altra ramaderia extensiva. En el cas concret del porc s’observa que aquesta estratègia combinada suposaria fins a un 60% menys d’emissions netes generades per persona a l’any, únicament reduint el seu consum.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo