Una de les primeres coses en què et fixes quan vas a comprar peix és el cartell que marca el preu. Però alguna vegada has prestat atenció a la resta de la informació? Aquesta etiqueta és fonamental per garantir el futur del nostre oceà i de la vida marina, ja que a part del preu, també mostra informació important sobre l’obtenció d’aquest peix.

Des dels anys setanta molts països han expressat la seva preocupació per la sobreexplotació de les poblacions de peixos i el risc que això suposa per a la seva supervivència. Aquesta preocupació s’ha vist plasmada en nombroses polítiques, que estableixen la necessitat de conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins. Després de tot la idea és que l’oceà sigui saludable, entre altres raons, perquè segueixi existint la vida marina.

Per aconseguir-ho, s’han establert límits en la gestió de l’activitat pesquera, precisament per garantir la sostenibilitat. Una d’aquestes línies vermelles és la traçabilitat, un imperatiu legal que assegura que podem seguir-li la pista a qualsevol producte pesquer des del mar fins al plat. Així podem evitar comprar un producte d’origen desconegut, que hagi estat capturat il·legalment o procedeixi de pesqueries sobreexplotades.

I una de les maneres de garantir la sostenibilitat de l’oceà és l’etiquetatge. Segons la llei, el peix i el marisc que consumim han d’incloure determinada informació obligatòria: a més de el nom i del nom científic, ha d’aparèixer informació sobre la manera de producció, la zona de captura o l’art de pesca, entre d’altres.

Aquesta última característica és especialment important per a la protecció de la biodiversitat marina. El consumidor té dret a saber, en cas de pesca extractiva, quin tipus d’art de pesca s’ha utilitzat perquè pugui triar comprar un producte que hagi estat capturat causant el menor dany possible a les poblacions marines.

 

A més, hi ha altres criteris que s’han de complir, com la llegibilitat de la informació, on està col·locada l’etiqueta o l’idioma. Per exemple, la informació ha d’aparèixer en una mida de lletra llegible i el cartell ha de col·locar al costat de l’aliment perquè pugui identificar-se bé.

I és que tant la manera de vendre els productes de la pesca com la forma de comprar-los tenen conseqüències a molts nivells. Com a consumidors, tenim un poder considerable i podem usar-lo utilitzant criteris de compra responsables.

Si com a consumidors conscienciats rebutgem un producte mal etiquetat, els venedors hauran de fer un esforç extra a l’hora d’etiquetar correctament aquest productes per tal d’evitar el rebuig del consumidors, no vendre el producte i en conseqüència no fer caixa.

No obstant això, hi ha un ampli desconeixement per part de consumidor del contingut informatiu de les etiquetes, així com quin és el seu impacte en la sostenibilitat de la pesca i els oceans.
Només un 30% dels consumidors es considera ben informat sobre les noves normes de l’etiquetatge. Això vol dir que la gent no coneix l’impacte de donar suport a la pesca no sostenible, com pugui ser la potencial escassetat o absència de peixos i altra fauna marina d’aquí a uns anys.

Encara hi ha evidències sobre l’incompliment de la normativa vigent sobre etiquetatge. I això afecta directament els drets dels consumidors i la seva capacitat de prendre una decisió informada sobre la seva compra. Així que, per aconseguir un canvi real i efectiu en el comerç dels productes pesquers a Espanya, en termes de sostenibilitat és necessari posar fi a aquesta situació.

La informació és poder. La propera vegada que vagis a la peixateria fixa’t més en l’etiqueta i en si la informació està disponible. Així podràs conèixer les repercussions que el peix que et portes a casa té sobre el medi ambient. Tens un important paper a fer en la sostenibilitat i entre tots podem tenir cura de l’oceà i de la vida en el sentit més ampli.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo