Malgrat el creixent control de la seguretat alimentària i l’enorme avenç en les tècniques de detenció, una de cada deu persones es veuen afectades per malalties de transmissió alimentària cada any, segons l’OMS. A conseqüència del context de pandèmia que hem viscut, s’ha incrementat l’interès i s’ha prioritzat la seguretat alimentària entre els consumidors.

Preocupació per la seguretat alimentària

El context de pandèmia ha fet augmentar un 10% a escala mundial la preocupació per la seguretat alimentària i els subministraments futurs en l’últim any. Molts experts han sentenciat que en les pròximes dècades la seguretat alimentària es veurà afectada pel canvi climàtic, ja que donarà lloc a l’aparició d’alguns riscos emergents relacionats amb l’accés als aliments, la seva utilització, qualitat nutricional o estabilitat de preus.

Aquest nou interès i preocupació ha de generar la creació d’un nou concepte global d’alimentació en el qual intervinguin múltiples factors a l’hora d’aconseguir un aliment segur. Per una banda, la seguretat dels aliments que consumim, a través de mètodes i controls de qualitat, i, per l’altra, la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Per avançar en la recerca de solucions, la tecnologia ha d’erigir-se en una eina clau per obtenir els objectius que es marquin.

Per un futur més sostenible

No podem obviar que el canvi climàtic té efectes sobre la producció primària a mitjà termini. Per això és molt important treballar en pràctiques sostenibles, com per exemple la reutilització d’aigües, que ens ajuden a preparar-nos per un futur més sostenible, a més d’assegurar la seguretat alimentària. D’altra banda, aquest nou repte ha de venir acompanyat de sistemes de control preventius que permetin avançar-nos a l’aparició de riscos emergents tant en la fase primària, com en la de transformació de productes agrícoles, ja que una de les conseqüències del canvi climàtic serà l’aparició de noves plagues.

Per tant, l’objectiu ha de ser millorar la seguretat alimentària a través d’un control continu per tal de minimitza els riscos que pugin patir els consumidors.  

 

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

 

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo