Les sol·licituds s’han de fer fins al 30 de març

El Consell de Ministres ha recuperat les mesures d’alleujament a les famílies afectades per les conseqüències de la crisi del covid. Després prorrogar la setmana passada la moratòria en el lloguer i la pròrroga dels contractes d’arrendament, aquesta setmana ha donat llum verda a una nova moratòria hipotecària i dels crèdits al consum. La seva vigència serà de nou mesos, encara que la data límit per sol·licitar-les és el 30 de març.

“La mesura beneficiarà fonamentalment a llars i treballadors vulnerables, així com a empreses de el turisme o transport que han patit una reducció de la seva facturació de l’40% durant la pandèmia”, ha afirmat la ministra portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a el Consell de Ministres.

Aquestes moratòries hipotecàries les poden sol·licitar les famílies que tinguin problemes per pagar el préstec sobre el seu habitatge habitual, el local en què un treballador autònom desenvolupa la seva activitat, així com en aquells habitatges en arrendament en què el seu propietari, que té una hipoteca sobre aquesta casa, ha deixat de percebre la renda de l’inquilí.

Per la seva banda, la moratòria de préstecs sense garantia hipotecària permet la suspensió temporal de les obligacions derivades de préstecs o crèdits al consum, crèdits associats a targetes de pagament, lísing, facturatge o qualsevol tipus de contracte de finançament amb quotes o liquidacions periòdiques a què estigui fent front qualsevol consumidor o autònom que es trobi en situació de vulnerabilitat.

Criteris per a ser considerat un consumidor vulnerable

La ministra d’Hisenda ha avançat els criteris per ser considerat com a consumidor vulnerable, que coincideixen amb els que es van fixar l’any passat:

  • Un treballador en atur
  • Autònoms amb una caiguda de les seves vendes de al menys el 40%
  • Famílies els ingressos no superin a el mes 3 vegades l’IPREM -el Indicador Públic de Renda d’Efectes múltiples- el que equival a 1.613,53 euros
  • Les famílies a les quals el pagament de les hipoteques i de les despeses bàsiques els suposi més de l’35% dels seus ingressos
  • Quan la càrrega hipotecària, pel que fa a la renda familiar, s’hagi multiplicat al menys per 1,3 vegades com a conseqüència de l’emergència sanitària

Com acreditar la situació de vulnerabilitat

“Aquestes noves moratòries permetran alleujar la situació familiar de llars i de part de el teixit productiu que està patint i passant-ho malament”, ha destacat la portaveu de Govern.

El Ministeri d’Economia també ha aclarit que “les llars, treballadors autònoms vulnerables i empreses dels sectors del turisme i el transport poden ajornar fins a un total de nou mesos el pagament del principal i els interessos dels seus préstecs amb i sense garantia hipotecària”.

La cartera que dirigeix ​​Nadia Calviño també explica que “les moratòries ja concedides no es veuran alterades, si bé els que s’hagin beneficiat d’un ajornament anterior podran sol·licitar un d’addicional per un període màxim acumulat entre tots dos de nou mesos”.

Gairebé 1,4 milions de moratòries concedides fins a la data

Fins al 31 de desembre de 2020, s’han concedit un total de 1.380.585 moratòries, incloent tant les que provenen de les normes aprovades pel Govern (conegudes com moratòries legals) com les aplicades pel sector financer (moratòries sectorials). La major part d’elles són les promogudes per la banca, ja que tenen uns requisits menys exigents per a la seva aprovació.

Segons Economia, “les moratòries legals han permès l’ajornament de 220.000 crèdits hipotecaris de persones físiques, 1.362 crèdits hipotecaris d’autònoms i empreses de el sector del turisme, 363.176 préstecs sense garantia hipotecària i 1.661 contractes de leasing i factoring d’empreses de el sector del transport, mentre que les entitats financeres han concedit a l’empara dels seus convenis sectorials l’ajornament del pagament del principal de 794.386 préstecs “.

El Govern va decidir no prorrogar les moratòries a finals de setembre (després d’una sola ampliació) al considerar que la situació econòmica estava millorant i no era necessari continuar amb aquesta mesura. La banca, per la seva banda, es va mostrar predisposada a negociar de forma individual amb els clients amb dificultats per afrontar la quota, tot i que al marge del conveni sectorial.

Moratòries per al turisme i el transport

El document remès pel Ministeri també inclou com a beneficiaris de les moratòries a les empreses de el sector del turisme i del transport.

Les primeres podran sol·licitar una moratòria dels préstecs amb garantia hipotecària dels immobles destinats a desenvolupar la seva activitat com hotels, allotjaments turístics i locals d’agències de viatges. Per la seva banda, les dedicades al transport públic de mercaderies i transport discrecional de viatgers en autobús podran ajornar els pagaments del principal de les quotes dels seus préstecs, leasing o rènting de vehicles.

Font: Idealista News

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo