El IPC s’enfila en aquest mes de març fins al 9,8%. Marcant així un rècord històric que no veiem des del 1985 a Espanya segons les dades del INE. Aquest increment ve marcat per la pujada de preus dels combustibles i l’energia que estem sofrint aquests dies enrere. Com a conseqüència d’aquest augment de preus, tots els productes s’han vist afectats per aquestes circumstàncies, provocant aquest increment desmesurat.

La principal raó de l’encariment d’aquestes matèries és el ja conegut conflicte Rússia – Ucraïna, que afecta directa i significativament a aquests dos productes. Però a més, la vaga de transportistes, també ha afectat (a una escala molt menor) als preus dels productes en els establiments comercials.

També és cert que l’IPC ha estat a l’alça molt abans del conflicte entre Rússia i Ucraïna arrel de la pandèmia, ja que l’inici de la pujada del IPC va iniciar-se a principis de 2020. Però quan semblava que aquesta tendència podia canviar per la tornada a la normalitat social, ens trobem amb aquest conflicte que torna a disparar els preus, fent així que aquest canvi de tendència a l’alça no es produeixi.

Per altre banda des del govern espanyol, s’han determinat una sèrie de mesures en un Pla Nacional per intentar reduir aquest augment desmesurat i en conseqüència, aturar la inflació que s’està produint.

Les principals mesures que s’han aprovat en relació al consum son:

– Reducció del preu del combustible en 20 cèntims per litre (15 cèntims seran a càrrec de l’Estat mentre que els 5 cèntims restants seran a càrrec de la petrolera)

– Augment del bo social en gairebé 600.000 famílies.

– Augment del 15% de l’Ingrés Mínim Vital.

– Es limitarà a un 2% de màxim de pujada del lloguer lligades a l’increment del IPC.

Aquestes i d’altres mesures dirigides a empreses i treballadors estaran dotades d’un pressupost de 16.000 milions d’euros que esperen poder mantenir les ajudes fins al juny d’aquest 2022.

Per tant, si aquestes mesures son realment efectives, hauríem de veure una frenada del IPC en els pròxims mesos.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo