La Comissió Europea ha llançat un nou projecte amb l’objectiu de donar poder als consumidors europeus de manera que puguin prendre decisions més informades cada vegada que realitzen una compra. La campanya es divideix en quatre àrees diferenciades: seguretat a Internet, protecció de dades, coneixements financers i consum sostenible.

El canvi climàtic ja és aquí i no hi ha temps per perdre per aturar-lo. En aquest context, la Unió Europea promou el consum sostenible mitjançant el Pacte Verd Europeu, un conjunt d’iniciatives polítiques de la Comissió Europea que té l’objectiu general que Europa sigui climàticament neutra en 2050. També promou l’estalvi energètic, l’etiquetatge energètic i requisits de disseny ecològic.

D’altra banda, el Pla d’Acció de la UE per a l’Economia Circular té com a objectiu proporcionar als consumidors informació clara, veraç i pertinent sobre la vida útil i la durabilitat òptimes dels productes i la seva facilitat de reparació, actualització, desmuntatge i reciclatge.

Com a part de la seva estratègia mediambiental, recentment la Comissió Europea ha llançat la campanya de conscienciació “El teu futur. El teu elecció “ amb l’objectiu de donar poder als consumidors europeus de manera que puguin prendre decisions més informades cada vegada que realitzen una compra. La campanya es divideix en quatre àrees diferenciades: seguretat a Internet, protecció de dades, coneixements financers i consum sostenible.

El consum sostenible és una peça central en la cura de la planeta. Sobre aquest punt, la Comissió Europea adverteix que totes les nostres accions produeixen un impacte: cada producte que comprem té un cost més enllà del preu de compra. Per exemple, un telèfon mòbil hauria de durar 232 anys per compensar el seu efecte sobre el medi ambient; si fem servir el nostre portàtil, mòbil o tablet un any més podríem reduir les emissions en quatre milions de tones anuals, el que suposa el mateix efecte de retirar dels carrers dos milions de cotxes. Podem utilitzar productes tecnològics més temps i reparar quan es trenquin o comprar articles de segona mà: no només ajudem a la nostra butxaca, també al nostre entorn.

Al novembre, la Comissió Europea va presentar la Nova Agenda del Consumidor amb l’objectiu de definir les formes de millorar la protecció dels consumidors durant i després de la pandèmia i per garantir major disponibilitat de productes sostenibles. Amb aquest projecte, que s’allargarà fins a 2025, es pretén respondre a les necessitats dels consumidors perquè juguin un paper actiu en la presa de decisions informades, prestant especial atenció a les transformacions verd i digital i mitjançant una sèrie d’accions concretes:

  • Transició ecològica amb l’apoderament dels consumidors perquè tinguin un paper actiu.
  • Transformació digital com a garantia que els consumidors estiguin tan protegits en línia com fora de línia.
  • Compliment i vies de recurs com a garantia que tots els consumidors es beneficien plenament dels seus drets.
  • Vulnerabilitat dels consumidors per reforçar la conscienciació dels consumidors, abordant les necessitats dels seus diferents.

És clar llavors que el coneixement essencial per poder prendre les millors decisions informades. La crisi provocada per la COVID-19 ha mostrat que la digitalització juga un paper clau per a empreses i consumidors, però que també obre les oportunitats de negoci als ciberdelinqüents. La pandèmia també ha accelerat la necessitat d’incrementar els coneixements bàsics sobre finances com a eina essencial perquè els ciutadans puguin gestionar els seus ingressos i despeses de forma més flexible. Un altre dels elements més rellevants observats durant el confinament ha estat la reducció de la contaminació, el que ha motivat a molts ciutadans europeus a posar el focus en la sostenibilitat a llarg termini.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo