El Tribunal Constitucional (TC) ha publicat una sentència on anul·la l’impost de les plusvàlues, que cobren els ajuntaments per la venda, donació o herència d’un habitatge. Consideren inconstitucional i nuls diversos apartats de la Llei Reguladora d’Hisendes Locals, entre ells la fórmula que s’utilitza per calcular l’impost.

El mètode per calcular la base impositiva s’ha declarat nul perquè dóna per fet que el valor del terreny sempre puja. Això vol dir que sempre hi havia plusvàlues, encara que la propietat es vengés a un preu inferior al registrat.

La sentència aclareix que no té efectes retroactius en els casos que hi hagi un pronunciament judicial en ferm. En els casos en què s’hagi impugnat i no hi hagi resolució, els ajuntaments hauran de tornar els diners.

La sentència del TC té com a origen la crisi de 2008, ja que va fer que es venguessin immobles o terrenys per un preu inferior al que marcava el cadastre, la referència per calcular-lo, i alguns afectats van portar-ho als tribunals, i finalment ha estat el TC el que l’ha invalidat.

L’impost sobre les plusvàlues ha estat una important font de finançament dels ajuntaments: el 2018 van recaptar més de 2.600 milions d’euros amb aquest impost. De fet és el segon impost en importància, per darrere de l’IBI, que aquell any va superar els 14.000 milions recaptats.

 

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo