En data de 28 de febrer de 2018, el Tribunal Suprem ha dictat sentència sobre l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i dels Actes Jurídics Documentats (AJD).

L’ITP i l’AJD és un impost autonòmic que varia segons la comunitat autònoma i representa un tant per cent de l’escriptura notarial que es fa al formalitzar la hipoteca.

La sentència dictamina que són els clients qui s’han de fer càrrec d’aquests dos tipus d’impost en la constitució de les hipoteques, per la qual dóna suport als bancs. Tot això ha estat acordat en el Ple de la Sala Primera de l’alt tribunal.

Es van presentar dos recursos a través d’alguns consumidors afectats els quals es queixaven de les clàusules de les escriptures de préstecs on havien de pagar totes les despeses i impostos que es generaven. El preu final de les despeses d’hipoteca varia entre tres i quatre mil euros.

El pagament de la constitució del préstec li correspon al propietari. El subjecte passiu d’aquest impost és el prestatari.

Els bancs només hauran de pagar el cinquanta per cent de l’impost sobre el timbre dels documents notarials i el pagament de les copies, qui les sol·liciti. El preu no supera els trenta euros.

Els cinc bancs més reclamats han estat BBVA, Caixabank, Bankia, Sabadell i Santander, els segueixen d’altres com Popular, ING, Bankinter, Abanca i BMN. Els usuaris de tots aquests bancs han reclamat un total aproximat de cinc milions d’euros, cosa que dona a veure que han pagat més a l’hora de firmar la hipoteca.

Tot això s’ha comunicat als procuradors i la sentència es mostrarà públicament en els pròxims dies.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC no compartim la sentència del Tribunal Suprem i continuarem vetllant per la defensa dels consumidors, ja que una vegada més, l’últim afectat és el consumidor de peu de carrer, el qual ho som tots, comprant un producte o contractant un servei.

D’aquesta manera, el consumidor segueix essent el més feble, quedant desprotegit davant de situacions pràctiques de la vida real i que la Justícia sembla que no el representi, fent-ho només per a les grans empreses.

Adjuntem la Nota de Premsa del Tribunal Suprem en data de 28 de febrer de 2018:

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org