La crisi mundial de matèries primeres i els problemes en el transport de contenidors, principalment els que vénen d’Àsia, han encès l’alarma entre els comerciants, que ja noten la falta d’alguns productes i temen que el problema augmenti en la campanya de Nadal, amb més escassetat d’articles i pujada de preus. 

Experts es mostren preocupats davant la repercussió que aquesta situació pot tenir en el Black Friday i a la campanya de Nadal, dates que representen fins a un 35% del total de les vendes de tot l’any.

Ja estem vivint un increment de preus generalitzat de les matèries primeres que afecta a tots els sectors, el que s’ha agreujat pels problemes en el transport de les mercaderies que vénen de fora de la UE.

Segons el president de l’associació catalana de comerciants Retailcat, Joan Carles Calbet, en els últims mesos s’ha passat de pagar uns 2.000 dòlars per contenidor a uns 14.000, ja que hi ha un increment molt fort de la demanda, i donat que la Xina només exporta, els contenidors no tornen al país i cada vegada hi ha menys. “Els pocs que hi ha els estan fent pagar a preu d’or”, ha explicat.

 

Pujada dels preus dels productes

De cara al Black Friday, Calbet considera que pot haver-hi escassetat d’algun producte, però segur que hi haurà és un increment dels preus, que en alguns casos pot ser entre un 5 i un 10%.

També el president de la Unió d’Eixos Comercials i Turístics, Barcelona Oberta, Gabriel Jené, creu que, al final, aquesta situació repercutirà en els preus dels productes, “d’això no se’n lliurarà ningú”, ha assenyalat.

La directora general de l’associació catalana de l’empresa familiar de Retail, Comertia, Elisabet Vilalta, ha explicat que espera una “molt bona campanya” de Nadal perquè hi ha hagut molta retenció de consum, però el que fins ara era excessiu d’oferta i poca demanda, ara tem que es converteixi en el contrari.

 

Informàtica, joguines i tèxtil

Els articles més afectats per aquesta situació són els tecnològics, com telefonia o informàtica, el material esportiu i tèxtil, a més de les joguines, que la majoria vénen de la Xina.

Segons el gerent de l’Associació Espanyola de Centrals de Compra (ANCECO), Álvaro Otal, molts proveïdors de joguines ja estan avisant que tindran retards en l’entrega, el que pot fer perillar la campanya de Nadal en el sector en què el 70% de la facturació es realitza entre els mesos de novembre i el dia de Reis.

Otal també creu que pot haver-hi problemes amb els productes estrella d’aquest Nadal, ja que els que més èxit tenen són els més demandats i, encara que cada any acostuma a haver-hi gent que es queda sense ells, aquest any el problema pot ser major.

 

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo