L’impost a pagar serà fixat pel cadastre segons el valor del moble adquirit

Fins a aquest any sempre s’han pagat impostos, en el moment de comprar un habitatge, en funció del preu de l’immoble. A partir d’aquest any, hi haurà un canvi fiscal en aquest sentit.

El cadastre, per ordre del Ministeri d’Hisenda, fixarà un valor de referència que marcarà quin és el preu de l’impost a pagar. Es pot donar que aquest valor sigui més elevat que el del pis i comportar a tributar més que actualment.

Fins en aquest moment, per exemple, si es comprava un pis de segona mà s’havia de pagar un 10% de transmissions patrimonials. L’Agència Tributària, en cas d’adonar-se que s’havia comprat el pis per sota del mercat, podia obligar a pagar més. Hisenda vol evitar que es provoquin casos d’aquest tipus.

El cadastre ha creat un valor de referència fixat respecte a les escriptures de l’any anterior en una zona concreta.

Per poder saber quin és el valor del pis que volem adquirir, haurem de comprovar-ho a la web del cadastre. Actualment només hi ha una valoració per zones però no per immobles.

Tot i això es podrà comprar per sota del valor marcat ja que l’Agència Tributària ja haurà cobrat els impostos pertinents.

El comprador podrà reclamar la devolució de l’import en cas de demostrar amb proves que ha auto-liquidat per damunt del que tocava. Hisenda explica que el valor de referència està per sota del de mercat. Per exemple, un pis de 300 mil tindrà un valor de 270mil.

En canvi, el venedor pagarà per la diferència entre el preu de compra i venta si es positiva.

L’IBI no tindrà afectacions. La nova llei només s’aplicarà a les operacions fetes a partir de l’any 2022.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo