La identificació de trucades és el servei que et permet saber qui et truca en el moment de rebre una trucada i, per tant, poder decidir si agafar o no el telèfon. La identificació de trucades era un servei gratuït fins aquest any 2018.

A partir de l’abril d’aquest any 2018, les companyies telefòniques van començar a cobrar pel servei d’identificació de trucades (el preu mitjà de les companyies és de 2€ mensuals). Això va causar un gran impacte entre els consumidors que no estaven d’acord amb el cobrament d’aquest servei ja que durant molts anys ha estat gratuït.

Després de rebre un gran volum de reclamacions i queixes sobre el cobrament de 2 euros per aquest servei, anteriorment gratuït, la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC va decidir fer una consulta a la Direcció General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació amb l’objectiu de saber si la actuació de les companyies entrava dins la legalitat.

Passat un temps, hem obtingut resposta de la Direcció General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació on ens han comunicat que “els preus dels serveis de comunicacions electròniques són lliures en el nostre país, com a conseqüència de l’aplicació del règim harmonitzat al respecte en tota la Unió Europea. Per tant, no existeix cap impediment per que les operadores puguin cobrar al públic prestacions o facilitats com la identificació de trucades”.

No obstant l’anterior, les empreses han de complir els següents requisits:

  • Tenir els preus publicats en la seva plana web
  • En cas que inicialment no es cobrés la identificació de trucades, avisar als consumidors amb un mes d’antelació, abans de començar a cobrar-los.

 La resposta us la deixem publicada en el següent document:

Resposta Direcció General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC respectem la resposta donada per part de la Direcció General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació però creiem que aquest servei l’haurien de prestar gratuïtament les empreses ja la identificació de trucades és un dret que tots els consumidors i consumidores hauríem de tenir de manera gratuïta per poder saber qui ens truca i des de quina ubicació ho fa ja que la desconeixença de la trucada pot provocar diferents estafes o enganys per part de persones i/o empreses.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC, seguim treballant per tal de defensar els drets dels consumidors.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org