• Experts en nutrició alerten dels perills que comporta el progressiu abandonament de la Dieta Mediterrània i denuncien la desinformació i manipulació que pateixen els consumidors sobre els hàbits saludables.

  • Reclamen la intervenció de l’administració per frenar la creixent moda de divulgar falsos mites sobre suposats beneficis o perjudicis de determinats aliments de consum com la llet o el gluten.

Barcelona, 5 de juny de 2017.- Espanya, Itàlia i Grècia, tres dels principals referents de la Dieta Mediterrània, han passat a la cua dels hàbits de consum saludable i s’han convertit en els països de la Unió Europea on creix més l’obesitat infantil. Així ho han posat de manifest a Barcelona un grup d’experts en nutrició que han participat en una taula rodona organitzada per la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) amb el suport de l’Agència Catalana del Consum, la Diputació de Barcelona i Mercadona.

A Catalunya, el 50% de la població adulta té problemes d’excés de pes i, a escala global, l’obesitat avui ja supera la mal nutrició i té una incidència més acusada en la població més vulnerable i amb menys poder econòmic i formació cultural. Són dades aportades per Carmen Vidal, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona i presidenta de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, que adverteix que l’excés de pes és tan o més perjudicial que el tabac i, per tant, un factor de risc per contraure malalties cardiovasculars o càncer. “Aquesta tendència pot capgirar el ritme de l’evolució del planeta perquè les noves generacions cada cop tenen menys expectatives de vida. No existeixen fórmules miraculoses per evitar l’excés de pes: la clau és reduir la ingesta calòrica i menjar menys quantitat”, assenyala la catedràtica catalana, que atribueix a interessos comercials la divulgació de falsos mites sobre els suposats perjudicis de determinats aliments bàsics, com la llet de vaca.

Isabel Martorell, coordinadora del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), va més enllà i denuncia la demonització del gluten, també per interessos comercials. Segons aquesta experta, el consum de productes sense gluten creix més que els productes rics amb grasses i això passa perquè el consumidor té la falsa convicció que menjar sense gluten és més saludable i ajuda a controlar el sobrepès. “Les persones celíaques diagnosticades mèdicament són les úniques que no poden consumir productes amb gluten i han de portar una dieta estricta, però la major part de la població no és intolerant ni al·lèrgica a aquesta proteïna que trobem a la major part dels cereals”, explica Isabel Martorell. Segons ella, existeix molta desinformació sobre les intoleràncies alimentàries i molts consumidors tenen la tendència d’auto receptar-se dietes restrictives pensant-se que són més saludables. “Els productes sense gluten acostumen a tenir més colesterol, més sal, menys fibra, menys minerals i menys vitamines, però el consumidor això no ho sap. No existeix cap estudi que avali que una dieta sense gluten és més saludable”, afegeix.

Joan Borràs, del Consell Alimentari de la Mediterrània, creu que la via per lluitar contra aquesta desinformació és un bon etiquetatge dels productes “clar i entenedor” i una major tasca fiscalitzadora de les associacions de consumidors que vetllen per la seguretat alimentària i els hàbits saludables.

Per últim, Almudena González, nutricionista del Grupo Siro, el major fabricant de brioxeria, pa de motllo, galetes i pasta de l’Estat espanyol i proveïdor de Mercadona per a la marca Hacendado,  també creu que cal contrarestar la desinformació que pateix el consumidor amb una política d’etiquetatge valenta i clara. “Des de l’empresa hem de ser exigents i promoure un consum responsable i equilibrat, però sense excloure cap aliment”, assenyala la representant del Grupo Siro, que insisteix que l’èxit de la seva empresa es basa en una relació de confiança amb el seu principal client, Mercadona, i amb el compromís amb el consumidor per oferir-li cada dia productes de més qualitat, integrats en una dieta equilibrada i al millor preu.

La taula rodona sobre alimentació i salut responsable organitzada per la Unió de Consumidors de Catalunya va reunir a final de maig a Barcelona diversos representants del sector del consum d’arreu de l’Estat com el responsable de la Confederació d’Associacions d’Usuaris i Consumidors Europeus (CAUCE) d’Andalusia. El debat va ser moderat per Vicente Inglada, expert en associacionisme i participació i secretari de la Unió de Consumidors del País Valencià.

Ressó de la notícia:

– ABC

– La Voz Digital

– Vilaweb

– El Punt Avui

– Al Dia

– Observatori Mexicà d’Enfermetats No Transmissibles [OMENT]

– Te Interesa

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org