La compra de pa, tot el que cal saber.

El panarra està en perill d’extinció. Aquesta espècie acostumada a remullar tots els plats amb la seva llesca de pa, la que no compren un esmorzar com cal sense el seu bon entrepà, o que el tomàquet el considera el seu millor acompanyament.

La realitat és que el consum de pa ha baixat un 80% en 20 anys, una dada gens favorable pel sector de la fleca. Però les males noticies no sempre venen de dos en dos, ja que després de moltes pressions per part del sector, l’IVA ha estat reduït al mínim en els productes de fleca.

Tot i que actualment el pa fet amb farina de blat se situava al mínim de la quota d’aquest impost, els seus germans provinents d’altres farines recaptaven el 10 d’IVA.

La normativa ha canviat.

Quins són els punts més destacats?

  • L’IVA ha baixat per totes aquestes elaboracions fetes amb farines deferents al blat i pels pans amb baix contingut de sal, passant del 10% al 4%.

  • Es limitarà la quantitat màxima de sal que poden portar els productes de fleca, i que serà obligatori a partir de l’abril de 2022.

  • Enduriment dels requisits per considerar Integral un pa. La normativa dictamina que s’haurà de fer amb farina 100% integral, no valen mescles de farina integral i blanca, i els que estiguin elaborats amb aquestes barreges, hauran d’indicar el nivell de farina integral que porten.

  • La definició de pa multicereal: elaborat amb tres o més farines. Cadascuna de les tres estarà en una proporció mínima del 10% i les farines procedents de cereals no podran suposar menys del 30% de la mescla total.

I els dos últims punts se centren amb la manipulació i la cocció d’aquest producte:

  • Pel que fa a l’etiqueta d’artesà, implica prevaldre el factor humà al factor mecànic;

  • En referència a la cocció, només podrà ser considerat “pa de llenya” aquell que s’hagi cuit en un forn on la matèria prima de combustió hagi estat la llenya.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC apostem per les fleques com a fabricants de productes panarres, i animem a les persones consumidores a sucar més pa a les salsetes dels àpats.

.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. All rights reserved.  |  Política de cookies Avís legal i condicions