Les motivacions i el comportament dels consumidors estan canviant a tot el món. Algunes d’aquestes tendències, com el consum responsable, seguiran sent rellevants en el món postpandèmic.

L’informe elaborat per Tetra Pak i Ipsos, identifica que els principals motius de preocupació dels consumidors espanyols durant l’últim any, que van ser: la situació econòmica (60% de la població), la Covid-19 (57%) i els problemes mediambientals (44%).

Els resultats obtinguts a l’informe d’aquest any mostren un canvi en l’estil de vida dels consumidors, que volen marcar una diferència positiva, mentre busquen un futur més sostenible. També s’ha percebut un augment de l’interès pels valors tradicionals; la cuina casolana, menjar amb família o minimitzar el malbaratament són alguns exemples. La pandèmia ha reforçat el consum responsable com tendència clau, des de les eleccions i gestos que fem a casa nostra, als comerços on decidim comprar.

 

CONSUM RESPONSABLE A LES LLARS

El creixent interès pel benestar físic i mental, ha portat als consumidors a prestar més atenció als aliments que compren i recuperar l’hàbit de cuinar a casa. La principal raó per la qual s’opta per menjar a casa és per seguir una dieta més saludable (60%). La segona raó mencionada és que, d’aquesta manera, s’ajuda a reduir el malbaratament alimentari (28%).

D’altra banda, en passar més temps a casa, la petjada dels residus domèstics s’ha fet més visible. Per posar remei aquesta situació, els consumidors de tot el món declaren estar canviant les seves rutines: més de la meitat dels enquestats (55%) planifica els seus àpats per evitar el malbaratament; mentre que el 46% afirma està fent, des de la pandèmia, un major esforç a l’hora de separar adequadament els residus de cartó, vidre i plàstic. A més, la meitat dels consumidors posa de manifest la seva intenció de reciclar més l’any que ve, com a part de la seva contribució personal a la lluita contra el canvi climàtic.

 

CREIX LA PREOCUPACIÓ PEL MEDI AMBIENT

A escala global, la fragilitat personal, econòmica i ambiental experimentada durant la pandèmia mundial ha canviat l’actitud en les persones, passant de la preocupació a la presa de decisions per mantenir els aliments, el planeta i les comunitats que l’habiten. Els resultats recollits a l’estudi revelen que la innocuïtat i la seguretat alimentaria ocupen, actualment, un lloc destacat entre les prioritats dels consumidors. La pandèmia ha posat la salut en un primer pla, evidenciant els punts dèbils dels nostres sistemes alimentaris.

Els consumidors també esperen que siguin les empreses les que liderin el canvi i ajudin a mantenir els nous hàbits que estan adquirint. Un de cada dos està d’acord que el respecte al medi ambient ha de ser una prioritat per les empreses d’envasat d’aliments; mentre que el 61% dels enquestats esperen que siguin les empreses d’alimentació i begudes les quals liderin el camí cap a la recerca de solucions a la crisi mediambiental. 

 

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo