– Enguany suposen un increment del 9% de mitjana –

Després de carregar les piles a les vacances, com cada any ens trobem amb el mal de cap de la tornada a l’escola. Ja no perquè els nostres fills comencin el curs, sinó per la despesa que comporta. Cal comptar amb tot sense que s’escapi cap detall: material escolar, llibres, uniforme, menjador, transport, activitats extraescolars, i acollida matinal, entre altres.

La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC dóna una sèrie de recomanacions per afrontar la tornada a l’escola, ja que sempre podem estalviar per un costat o altre.

Prendrem com a exemple una família en que els pares poden dur el fill a l’escola i aquest va a dinar a casa, sense fer cap activitat extraescolar.

 

PÚBLIC

CONCERTAT

PRIVAT

Material escolar amb llibres

315,50

518,85

748,70

Uniforme amb xandall

59

152,70

243,20

TOTAL

374,50 €

671,55 €

991,90 €

Observant el gràfic, la principal dada que s’observa i que no sorprèn, és el cost del material escolar. És així, perquè sempre ha estat la despesa més gran a realitzar i la que més controvèrsia crea degut al debat de que l’educació ha de ser gratuïta tal i com figura a la Constitució.

A continuació, i tan sols als centres concertats i privats, cal pagar l’uniforme i el xandall. El valor de 50€ al centre públic fa referència només al xandall ja que l’uniforme no és necessari.

Fins aquí, i de manera obligatòria, són conceptes que gairebé al 100% s’han d’assumir al centre públic, concertat i privat, sumant 374,50€, 671,55€ i 991,90€ respectivament.

Si posem pel cas que es tracta d’una família que, a més, ha d’utilitzar els serveis de:

 • Acollida matinal.
 • Menjador i transport.
 • Extraescolars.

Podem veure en el gràfic següent com es disparen els valors.

 

PÚBLIC CONCERTAT PRIVAT

Material escolar amb llibres

315.50

518,85

748,70

Uniforme amb xandall

59

152,70

243,20

Acollida matinal

42

47

54

Menjador i transport

207,55

272,50

351,25

Extraescolars*

25

75

190

TOTAL 649,05 € 1.066,05 €

1587,15 €

Tot i ser un supòsit amb valors aproximats, no significa que no existeixin famílies que hagin de desembutxacar aquestes quantitats econòmiques.

Per aquest motiu, la tornada a l’escola ens pot arribar a costar uns 1500€ per fill.

Tot i així, s’han d’adequar les necessitats amb les possibilitats. Un exemple clar és que podem apuntar el nostre fill a fer una activitat extraescolar (bàsquet) enlloc d’apuntar-lo a tres diferents (bàsquet + anglès + música). Tot és bastant relatiu ja que depèn de les necessitats i possibilitats que cada família pugui tenir.

(*) Els valors van en funció de la quantitat i el tipus d’extraescolars. No fan referència al tipus de centre. 

RECOMANACIONS TORNADA A L’ESCOLA

 • Convé dur un control de les despeses relacionades amb la tornada a l’escola. Cal repassar el material escolar que tinguem per casa i fer un llistat del que realment es necessiti. Si tenim més fills, segur que tenim per casa carpetes, llibretes, estoigs, etc.. que hagi utilitzat el germà gran i encara es pugui aprofitar.

 • No comprar tot el material a la vegada i al mateix establiment, ja que poden haver-hi variacions de preus d’uns llocs a altres. Sempre s’ha de comparar entre establiments.

 • Anar amb compte amb les ofertes del tipus “emporti-se’n 3 i pagui’n 2” que són habituals en aquestes dates, perquè acabarem comprant més material del què realment necessitem.

 • No ens hem de deixar emportar per les preferències del fill, a qui també inculcarem valors com el respecte i la conservació del material de treball.

 • Fugir de les marques o dels productes escolars amb recursos publicitaris. Molt de material escolar utilitza personatges del món de l’animació, de la televisió o del còmic per a promocionar la seva venda. Aquest tipus de recursos de màrqueting suposa un increment en el preu del producte final, donat que és el consumidor qui acabarà carregant les despeses dels drets d’autor i de promoció publicitària als mitjans.

 • Pel que fa a la roba i al calçat, és convenient aprofitar tot el que es pugui de l’any anterior i amb una llista del necessari aprofita el que encara quedi en rebaixes per comprar el que falti.

 • En cas d’utilitzar uniforme, revisar la roba d’altres anys per comprovar quines peces es poden seguir utilitzant, i agafar packs de samarretes, mitjons, i altres ofertes ja que surten més econòmiques.

 • Sobretot no acudir a crèdits ràpids pel finançament de les despeses de la tornada a l’escola, ja que aquests tipus de préstecs tenen uns interessos molt elevats que poden posar en greus problemes la situació econòmica familiar.

Per acabar, la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC sol·licita a les diferents Administracions la necessitat d’incrementar les ajudes als nens amb risc d’exclusió social.

 

Per a més informació:

Tel. 93 454 67 76

ucc@consumidors.org

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org