Aquesta setmana ha entrat en vigor l’excepció ibèrica per abaratir el preu de la llum a través de la limitació del preu del gas natural. Si bé es cert que és una mesura a llarg termini, els efectes produïts a dia d’avui no son els previstos.

Aquest topall, segons s’explicava, havia d’abaratir el preu de la llum en les factures amb mercat regulat entre un 20% i un 30%, així com també en aquelles factures amb tarifació fixa a mesura que vagin renovant els contractes; però a l’hora de la veritat aquesta rebaixa no només no s’ha vist reflectida en la factura, sinó que es va encarir sent el preu de la llum del dimarts (sense l’excepció) de 214 euros/MWh mentre que el preu de dimecres va ser de 224 euros/MWh.

És veritat que sense l’excepció ibèrica aquest preu s’hagués elevat encara més (fins als 237 euros/MWh), que els efectes s’han d’anar fent efectius amb el temps i que el problema s’ha agreujat amb l’onada de calor, però és difícil de defensar que una mesura que havia de suposar un estalvi per les famílies, acabi en una pujada del preu de la llum en el seu primer dia i més quan ja ha sofert tants endarreriments en la seva implantació.

La única mesura que podia fer viable un preu de la llum disparat (recordem que l’any passat el preu de la llum per aquestes dates oscil·lava entre els 80-90 euros) ha resultat ser insuficient com a mínim en un inici. Haurem de veure durant els 12 mesos de duració que té previstos l’excepció si s’acaba complint l’objectiu de reduir el preu de la llum aquest 30% tal i com deien les millors previsions sobre aquesta mesura.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya UCC estarem atents per mantenir informats als consumidors sobre l’evolució d’aquesta mesura i si resulta eficaç o no.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo