La pujada dels aliments i els combustibles provoquen un augment de l’IPC.

Si durant aquests últims temps només s’escoltava pels diferents mitjans de comunicació que augmentava el preu de la llum, l’IPC (Índex de Preus de Consum) s’ha disparat fins al 5,6%.

Font. INE

No es donava una xifra tant elevada des del setembre de l’any 1992, ja en fa gairebé tres dècades. S’ha de tenir en compte que és un indicador avançat i que, fins d’aquí quinze dies, a mitjans de desembre, no es podrà confirmar

Aquest augment ha estat d’un 0,2% respecte al mes anterior, doncs a l’Octubre se situava al 5,4%.

Per què s’ha donat aquesta situació? Aquest increment ve donat a causa de l’augment de preus dels aliments, els carburants i l’electricitat que continuen essent molt alts, tot i que alguns n’hagin moderat el creixement. També hi ha contribuït la crisi de subministraments i la caiguda de preus de l’any anterior a causa de la pandèmia.

D’altra banda tenim la inflació subjacent, la qual també s’ha incrementat fins el 1,7%, tres dècimes més respecte de l’octubre, durant el qual era del 1,4%. Aquesta inflació, a diferència de l’IPC, no té en compte els productes alimentaris ni energètics.

Font: INE

No tots els efectes són negatius, ja que aquest augment de l’IPC, afecta positivament als pensionistes. Aquests podran saber quant cobraran la “pagueta”. Aquest pagament, anomenat “pagueta”, fa referència a l’import que se’ls abona per compensar la diferència entre les previsions de la inflació del govern espanyol i la inflació real.

Actualment es va preveure, segons el govern espanyol, un augment del 0,9% però, durant aquest últim any, ha estat del 2,5%.

La mitjana s’aplicarà a la pujada de les pensions contributives a partir de l’1 de Gener de 2022 amb la nova forma de re-valorització.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo