L’indicador avançat de l’INE de l’IPC se situa al 10,2% i ens confirma que la tendència a l’alça sembla no albirar el final.

El preu dels carburants, que no han parat de pujar des del final de l’època de confinament i que marquen dia rere dia el seu màxim històric, són la principal causa d’aquest increment.

L’efecte dels carburants no només afecta directament a les persones consumidores a l’hora d’omplir el dipòsit, sinó que tenen una afecte al llarg de tota la cadena de valor encarint la producció, la logística, el transport, els productes que es transporten i, de retruc, tots els elements implicats.

La conseqüència la noten les persones consumidores dia rere dia, sobre tot abans de les vacances d’estiu, quan veuen que han pujat els preus de la restauració, dels productes, de l’oci i de la cistella de la compra. Tots aquests factors, sumats a la insuficient pujada dels salaris, fa que cada vegada el poder adquisitiu i la capacitat econòmica dels ciutadans i ciutadanes es vegin reduïts.

La pujada de l’IPC i l’encariment de la vida en general no ve acompanyada de mesures òptimes i adequades per part de les autoritats competents establint únicament mesures pensades a curt termini que acaben tenint una repercussió nul·la, així ho ha demostrat la famosa mesura dels 20 cèntims que no ha acabat tenint cap afectació, doncs els preus han seguit pujant tant que la mesura s’ha convertit en un miratge.

És important remarcar que l’ajuda dels 20 cèntims es va reduint a mida que es van incrementant els preus. El 28 d’abril de 2022 a Catalunya, quan es va implementar la mesura dels 20 cèntims, el preu mitjà de la Gasolina 95 E5 i el Gasoil A es trobava a 1,836 €/lt i 1,868 €/lt respectivament, el que suposava una mitjana del 10,9%, en el cas de la Gasolina 95 E5, i del 10,7%, en el cas del Gasoil A habitual, de reducció del preu de cada litre de combustible que es consumia. Tanmateix, el preu mitjà dels combustibles a les principals estacions de servei de Catalunya a 28 de juny de 2022 se situa a 2,127 €/lt en el cas de la Gasolina 95 E5, i al voltant dels 2,101 €/lt en el cas del Gasoil A habitual, deixant la mesura dels 20 cèntims sobre un 9,4% per la Gasolina 95 E5 i un 9,5% pel Gasoil A habitual. Dades extretes del portal https://geoportalgasolineras.es del Ministeri per la transició ecològica i el repte demogràfic.

Les dades mostrades anteriorment demostren clarament la ineficàcia de la mesura. S’hi ha d’afegir que s’han mantingut els tipus impositius de l’IVA i per tant els ingressos de l’Estat també s’han vist incrementats que al final són els que estan pagant aquesta ajuda i també sostenen la rebaixa de l’IVA.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC considerem que les mesures adoptades, també la rebaixa de l’IVA de la llum, no tindran l’eficàcia promesa i no posen remei al veritable problema que se situa al mercat dels combustibles i de l’energia instant-les a revisar-les i a controlar els mercats per evitar les greus conseqüències de l’especulació.

Altra informació d’interès: Boletín informativo de la distribución de carburantes en estaciones de Servicio, Abril 2022 – IS/DE/010/22 – CNMC.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo