L’augment de la demanda per causa de l’acaparament de productes està generant imatges que no s’ajusten a la realitat.

L’anunciada vaga dels transportistes sumada a la guerra d’Ucraïna ha provocat que la incertesa sobre el futur s’apoderi d’una part de les persones consumidores que han acaparat tota una sèrie de productes, destacant-se l’oli de gira-sol, entre d’altres, com son les pastes, l’arròs, els ous, la carn, les verdures, etc. Aquest fenomen és equiparable al que vam viure durant les etapes inicials de la pandèmia amb el paper higiènic.

Si es produeixen grans increments en la demanda de forma sobtada, com el que s’està produint actualment a causa de l’acaparament, la producció i la distribució no tenen temps de poder adaptar-se a aquestes variacions i mentre no s’equilibra novament la balança del mercat es produeixen tant increments en el preu com problemes d’abastiment momentanis, a més d’un problema associat de malbaratament alimentari.

Recomanem a totes les persones consumidores a actuar amb responsabilitat a l’hora de comprar i a no caure en la febre de l’acaparament. Recalcar que no hi ha problemes de desproveïment i fem una crida a la calma de les persones consumidores encomanant-les a fer un consum sostenible i responsable. Aquestes recomanacions també són compartides per les principals cadenes de supermercats amb establiments a Catalunya que deixen clar que hi ha mercaderia més que suficient per cobrir amb la demanda de tot el territori.

El malbaratament alimentari és un problema associat a l’acaparament. Molts dels productes que s’han comprat sense mesura acaben essent rebutjats per les persones consumidores, doncs a l’haver comprat per sobre de les seves necessitats i ser molts dels productes peribles, aquests acaben sucumbint al pas del temps i llençats a les escombraries.

Aquesta última situació és la més preocupant, doncs no només es generen unes situacions de falta de productes, sinó que molts d’aquests acaben essent rebutjats, fet que obliga a les persones consumidores a comprar-ne de nou iniciant novament aquest cicle tant perjudicial.

En aquest sentit, recomanem als consumidors que, a part de no caure en l’acaparament, que tinguin en compte a l’hora de comprar, la caducitat, la data de consum preferent i la conservació dels aliments per evitar incrementar el malbaratament alimentari.

Des de la UCC instem al Govern de l’Estat i a la Generalitat de Catalunya a que prenguin mesures urgents per pal·liar aquesta situació i puguem tornar a la normalitat el més aviat possible.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo