Palletes de begudes, bastonets, coberts de plàstic i alguns envasos de suro blanc quedaran eliminats per al 2021, mentre que el 90% de les ampolles hauran de ser recollides selectivament en el 2025.

Els legisladors de la Unió Europea (Parlament) han acordat prohibir els plàstics d’usar i tirar més àmpliament utilitzats. La directiva en preparació busca fer desaparèixer concretament els bastonets de cotó, els coberts, els plats, les palletes, els remenadors de begudes i els pals dels globus de plàstic. En l’últim moment, s’han inclòs també els productes fabricats amb plàstics oxo-degradables (per no ser biodegradables ) i alguns envasos de poliestirè per a menjar immediat (suro blanc).

La nova directiva sobre plàstics obligarà els fabricants a reciclar més, en un esforç per eliminar la contaminació marina, que està causant múltiples impactes ambientals i econòmics.

Els legisladors de la Unió Europea (Parlament) han acordat prohibir els plàstics d’usar i tirar més àmpliament utilitzats. La directiva en preparació busca bandejar concretament el bastonets de cotó, els coberts, els plats, les palletes, els agitadors de begudes i els pals de globus de plàstic. En l’últim moment, s’han inclòs també els productes fabricats amb plàstics oxo-degradables (per no ser biodegradables ) i alguns envasos de poliestirè per a menjar immediat (suro blanc).

La nova directiva sobre plàstics obligarà els fabricants a reciclar més, en un esforç per eliminar la contaminació marina, que està causant múltiples impactes ambientals i econòmics.

Els estats de la UE estarien obligats a fer una recollida selectiva per a reciclar el 90% de les ampolles de plàstic per a 2025. Els productors hauran d’ajudar l’Administració a cobrir els costos de la gestió dels residus administració.

La legislació europea estreny així el cèrcol sobre els productes plàstics d’usar i tirar, acusats de no ser reciclables i de contaminar els oceans, per la qual cosa estan en l’ull de l’huracà.

Deu productes són el gruix de problema: el 43%
Cada any, 500.000 tones de plàstics abandonats acaben en els mars de la UE.

Per què la necessitat d’actuar?
Els plàstics representen entre el 80% i el 85% dels objectes oposats com a escombraries marines a les platges europees.
I els 10 plàstics d’un sol ús més habituals representen el 86% de tots els articles de plàstic d’un sol ús (i el 43% del total de residus de les platges europees).
A més, les arts de pesca que contenen plàstic suposen un altre 27% de les escombraries marines que es troba a les platges.
Les mesures que es promouen afecten els 10 productes concrets citats i a les arts de pesca (tot la qual cosa suma el 70% de les escombraries marines).

Europa més competitiva
La directiva prohibeix l’entrada en el mercat de plàstics d’un sol ús quan existeixin alternatives. A més, es vol que la reutilització i els sistemes de dipòsit i retorn propiciïn l’ús de materials de qualitat i perdurables.
Alhora, es vol incentivar les solucions netes i segures, perquè les empreses europees siguin líders tecnològics enfront dels seus competidors mundials.

Reducció de consum
Els països membres han d’adoptar mesures per a aconseguir una reducció del 25% en el consum d’envasos d’aliments i gots per a begudes (hamburgueses, entrepans, fruites, verdures, postres i gelats).
A més, exigeix als estats que recullin separadament, per a l’any 2025, el 90% de les ampolles de plàstic d’un sol ús que posin en el mercat anualment (en pes).

Dos sistemes
Per a això, els països podran instaurar el sistema de dipòsit, devolució i retorn de l’envàs de begudes (de manera que aquest residu plàstic es pugui retornar al comerç), o bé tindrien l’opció de fer una recollida selectiva separada però incrementant notablement l’esforç.
Ja existeix el contenidor groc (per als envasos lleugers) però la mescla de deixalles fa que els nivells de reciclatge d’ampolles de begudes siguin insuficients segons nombrosos experts.
Un altre capítol estableix que els recipients de begudes d’un sol ús únicament podran comercialitzar-se si les seves tapes i taps romanen units a ells, la qual cosa requerirà harmonitzar les regulacions industrials.
A més, els Estats membres de la UE hauran de dissenyar plans nacionals per a incentivar l’ús de productes que puguin ser reutilitzats o reciclats.

Informació clara i precisa
Capítol a part mereixen les tovalloletes humides, compreses i tampons, acusades de generar greus bloquejos i despeses milionàries en els sistemes d’evacuació d’aigües residuals.
Aquests articles hauran d’incloure “informació clara i llegible” sobre la manera d’eliminació dels residus, sobre el seu impacte ambiental negatiu i la presència de plàstics en ells.

Responsabilitat, pagar el reciclatge
Més exigències. Els fabricants de productes d’un sol ús veuran ampliada la seva responsabilitat, la qual cosa comportarà que afrontin els costos de la gestió per a propiciar el seu reciclatge i la neteja de residus.
Aquesta exigència afectarà els recipients alimentaris (menjar immediat), gots de begudes, envasos i embolcalls (patates fregides, llaminadures, aperitius dolços o salats), els productes del tabac amb filtre (burilles), les tovalloletes humides, els globus i també les bosses de plàstic lleugeres, així com les arts de pesca.
L’Eurocambra també reclama “mesures específiques” per als filtres de cigarrets, els residus dels quals hauran de reduir-se en el 50% per a 2025 i el 80% per a 2030 ja que una burilla pot contaminar entre 500 i 1.000 litres d’aigua i, abandonada en una cuneta, pot trigar fins a dotze anys a desintegrar-se, segons el Europarlament.
La proposta de directiva tindrà ara que ser negociada entre Consell (governs europeus); i una vegada aprovada, els països tindran dos anys perquè entri en vigor.

Taula resum
1) Prohibició per a tota la UE de bastonets de cotó, palletes, plats i coberts de plàstic d’un sol ús (amb excepcions fins a 2023, per a institucions que ja l’han contractat), removedors per a begudes, pals de globus, plàstics oxo-degradables i alguns envasos i gots de poliestirè expandit (suro blanc). S’ha vist que els plàstics oxo-degradables es e fragmenten en microplàstics.
2) Una obligació per als països membres de la UE d’adoptar mesures per a aconseguir una reducció del 25% en el consum d’envasos d’aliments i gots per a begudes.
3) Una obligació per als països membres de la UE de reduir en un 50% per a 2025 i un 80% per a 2030 els residus de post-consum dels filtres de productes de tabac que contenen plàstic.
4) Estratègies de responsabilitat ampliada del productor (RAP), que inclouen el cost de les neteges i mesures de sensibilització.
5) Estàndard i estratègies de RAP per a les arts de pesca, així com un objectiu de recol·lecció del 50% i un objectiu de reciclatge del 15% d’aquestes arts per a 2025.
6) Aval al sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos al comerç.
7) L’obligació de recol·lectar per separat el 90% dels envasos de begudes i assegurar que es produeixin amb un 35% de contingut reciclat per a 2025.
8) L’obligació d’evitar l’ús de productes químics perillosos en la composició dels articles sanitaris.
9) L’obligació d’etiquetar correctament per a informar els consumidors sobre la presència de químics preocupants en certs productes de plàstic d’un sol ús. Aquestes mesures també s’aplicaran als bioplàstics i els plàstics biodegradables.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org