Arrel del conegut conflicte de Rússia amb Ucraïna, s’estan veient ressentits diferents productes en relació a l’augment del preu de mercat.

Les principals afectacions són:

El blat, el blat de moro i l’oli de gira-sol: La producció d’aquests productes és majoritàriament del dos països en conflicte i per tant el 30% de les exportacions provenen tant de Rússia com d’Ucraïna. Segons un estudi del grup bancari Rabobank, aquests països aporten aproximadament un 30% de les exportacions mundials d’aquests productes i que per tant el conflicte podria afectar en una pujada del preu entre un 20 i un 30% en els mencionats productes.

Serveis de gas i electricitat: Tot i que l’Estat Espanyol s’abasteix a través del gasoducte Medgas, Rússia es un dels països líders en la exportació del gas a escala mundial. Això significa una inestabilitat i un perill de especulació i inflació que pot repercutir greument al preu del gas al nostre territori. Si bé es cert que Rússia ha decidit no tancar el subministrament de gas a tota Europa, es probable que la sola amenaça de fer-ho tingui conseqüències directes al preu. Per altra banda l’electricitat està fortament lligada al preu del gas i per tant una pujada en un servei acabaria significant la pujada de l’altre i per tant aquesta pujada de la llum s’afegiria a la que s’està patint actualment, el qual ja porta mesos batent rècords al mercat majorista.

Petroli i combustibles: Rússia és en aquest cas el major exportador del mercat del cru així com també el tercer major productor mundial, exportant el 15% mundial dels productes de refinament a escala mundial. Aquesta situació fa que el barril de Brent estigui arribant a màxims històrics que no es veien des de 2014. Des de l’OPEP han intentat mitigar aquesta pujada alliberant 60 milions de barrils de les reserves d’emergència, però ha resultat insuficient ja que es calcula que Rússia exporta 5 milions de barrils al dia, resultant la xifra de 60 milions una quantitat que Rússia pot abastir en menys de dues setmanes. Les conseqüències d’aquest fet repercutiran directament en el preu de la benzina i el gasoil que també està en preus històrics.

La conclusió d’aquestes pujades de preu es plasmarà en una pujada imprevista de la inflació així com en una reducció important de la taxa de creixement que pot anar a pitjor a mesura que es vagi allargant el conflicte.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo