Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC, últimament hem detectat un augment de consultes sobre situacions a les que es troben els consumidors al moment de lloguer un pis. Aquest tràmit sembla una tasca fàcil i senzilla però, realment és així?

Després de comprovar la diversitats de consultes sobre aquest tema, us adjuntem un seguit de recomanacions per a tenir en compte al moment de voler lloguer un pis.

Primerament, haurem de preguntar-nos el següent:

 • Com sabem si la persona que el lloga és el propietari?
  Els contractes que se signen són privats, és a dir, no és obligatori que un notari els supervisi.
 • S’hi queden tots els mobles?
  El mobiliari que veiem quan fem la visita potser no és el que hi haurà a l’habitatge.
 • Funciona tot?
  Cal revisar-ho tot i, si alguna cosa no està en perfectes condicions, es pot sol·licitar que s’arregli.
 • Es poden fer canvis a l’habitatge?
  En cas que el propietari ho permeti, caldrà especificar si és necessari deixar la casa com estava en finalitzar el contracte.
 • Els subministraments estan donats d’alta?
  Si no és així, fer-ho té un cost que generalment hauria d’assumir el propietari, encara que no està obligat per llei.
 • Quin és l’import mitjà de les factures?
  És convenient saber què se sol pagar de llum, gas i aigua a l’hivern i a l’estiu.
 • Pot constar en el contracte una llista de desperfectes?
  Dins el contracte s’hauria d’especificar els possibles desperfectes que pot tenir el pis. ES RECOMANABLE INCLOURE FOTOGRAFIES DE L’ESTAT DEL PIS.
 • Quant pagaré i com s’actualitzarà la renda?
  Des del principi cal tenir clar el preu del lloguer, els mesos de fiança que sol·licita el propietari i si, a més, és necessari un aval.


ESTAFES RELACIONADES AMB ELS LLOGUERS:

Tot i això, hem de tenir molt de compte al moment de signar, ja que dins d’aquest sector hi ha molts tipus d’estafes. Algunes d’aquestes estafes són les següents:

 • El propietari no és el titular del pis.

  Una de les estafes més habituals d’habitatges ocupats il·legalment. A l’hora de firmar el contracte del pis s’ha d’especificar qui és el titular i han de constar les seves dades.

 • Enviament de les claus per missatgeria.
  Passa en molts casos de lloguers que s’han fet a través d’Internet on ens han fet pagar un import abans de rebre les claus del pis o, en ocasions, el titular ha posat diverses excuses per enviar-nos el contracte o les claus a través d’una empresa de missatgeria.
 • Doble lloguer simultani.
  En algunes ocasions, per error o per mala fe, s’ha firmat un contracte del mateix pis amb dos llogaters diferents. En cas que sigui mala fe, s’ha de denunciar.
 • L’anunci no es correspon a la realitat.
  Abans de llogar un pis s’ha de visitar i ens l’han de mostrar en persona. En molts casos, els anuncis dels pisos que veiem a Internet o altres llocs poden arribar a ser falsos amb imatges que no corresponen amb la realitat o ubicacions que no són correctes.
 • Llista de pisos fraudulenta:
  Hi ha agències que ofereixen diverses llistes de pisos als seus clients depenen les necessitats d’aquests a canvi d’un preu més o menys elevat. En molts casos aquests pisos ja estan llogats o no existeixen.
 • No es retorna la fiança.
  Al moment de contractar un pis hem d’observar que estigui tot correcte ja que molts propietaris no retornen les fiances quan els seus clients reclamen que el pis no està en condicions. També pot ocórrer en el moment en el que deixen un pis. RECORDEM LA NECESSITAT DE FER FOTOGRAFIES DE L’ESTAT DEL PIS EN EL MOMENT D’ENTRAR A VIURE I EN EL MOMENT DE DEIXAR-LO.
 • Es continua cobrant després de marxar.
  Quan deixem un pis sempre hem de demanar un document segellat el qual hi consti que abandonem aquell pis ja que, en algunes ocasions, els llogaters han estat cobrant després de marxar del pis al·legant que no sabien que ja no continuàvem en ell.

Tal i com hem pogut observar anteriorment, llogar un pis a l’actualitat és molt més complex i difícil del que pensem. No només ens haurem de fixar en el preu de l’habitatge, sinó que també haurem de veure quines altres despeses tindrà el lloguer del pis des del moment en que signem el contracte amb el propietari.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC estem seguint de molt a prop els diferents moviments que pot haver dins el sector del lloguer de l’habitatge per així poder defensar i vetllar pels drets dels consumidors.

Per això, us demanem que si heu patit qualsevol cas exposat anteriorment o, algun que no consti a la llista, ens ho feu saber per a tenir constància i d’aquesta manera us podrem assessorar de com iniciar els tràmits per a poder resoldre la situació.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org