DEFINICIÓ

El Black Friday és una tradició que ha vingut des dels Estats Units com Halloween (Castanyada) o el Pare Noel (Santa Claus) i va arribar al nostre país fa uns 6 anys, els quals a l’inici no tenia gaire repercussió mediàtica. El Black Friday s’ha convertit en una jornada de descomptes que s’allarga durant tot el cap de setmana i, fins i tot, es sol avançar a mitja setmana i/o allargar fins al dilluns següent. A més, les ofertes conviuen entre establiments físics i virtuals (online).

¿QUANT DURA EL BLACK FRIDAY?

Originalment, el Black Friday va sorgir amb la intenció d’aplicar-se tan sols el divendres després d’Acció de Gràcies (4t divendres de novembre). Actualment pot ser un dia, el cap de setmana, o allargar-ho més dies. Sigui el cas que sigui, les botigues han d’informar sobre el període de vigència de les promocions que realitzin.

¿QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE BLACK FRIDAY I CYBER MONDAY?

El Black Friday es va concebre inicialment per a comprar en establiments físics. En canvi, el Cyber Monday oferia les ofertes i promocions només per a compres online. Pero actualment tots els establiments tant físics com online fan descomptes tots els dies

A més, tal i com indiquen els seus noms, el Black Friday té lloc en divendres i el Cyber Monday el dilluns posterior. En concret, aquest any 2018 es celebraran el 23 i el 26 de novembre, respectivament.

¿QUINA INFORMACIÓ HA D’OFERIR UNA BOTIGA ONLINE?

– El període de les ofertes.
– El preu dels productes oferts abans i després d’efectuar el descompte.
– En el seu defecte, també és vàlid mostrar el percentatge de descompte aplicat a cada producte.

¿QUÈ S’HA DE COMPROVAR ABANS DE COMPRAR A LA BOTIGA ONLINE?

1.- Verificar que la pàgina web on es compra és segura (https) i aporta la identitat i l’adreça de l’empresa venedora. Per tant comprova que sigui un establiment segur i de confiança

2.- Identificar les prestacions del producte/servei, el seu preu i el cost del transport, el mètode de pagament i la forma d’entrega.

3.- Vigilar, abans de confirmar la compra, que no vinguin opcions predeterminades les quals impliquin despeses suplementàries.

4.- Comprovar que l’empresa venedora us tramet la confirmació de la compra amb la seva referència i conservar el missatge.

5.- Guardar, en cas de patir alguna incidència, fefaentment l’error per si després cal reclamar càrrecs addicionals il·lícits.

6.- L’entrega del producte/servei s’ha d’efectuar en els 30 dies posteriors a la compra, exceptuant si a la promoció hi figurava un altre termini.

7.- Disposar d’un termini mínim de 14 dies per tornar la vostra adquisició, exceptuant productes personalitzats, peribles, que no es puguin reutilitzar per raons d’higiene, entrades d’espectacles, etc. Llegir la política de canvis i devolucions i, si es dubta, consultar.

8.- Si us han concedit un crèdit per finançar el preu del contracte, l’exercici del dret de desistiment implica la resolució del crèdit sense cap tipus de penalització.

9.- A l’enviament del producte hi ha de figurar l’adreça de contacte de l’empresa, la factura corresponent, la garantia i el document de desistiment.

Seguint aquestes recomanacions per les compres online, minimitzaràs els riscos de patir una estafa i les compres esdevindran més satisfactòries sense rebre sorpreses.

¿ES POT TORNAR UN PRODUCTE COMPRAT DURANT EL BLACK FRIDAY?

Establiments online: Tot i que la campanya està adreçada a productes/serveis amb promocions, al ser compra online, es pot tornar en un període mínim de 14 dies. A vegades, l’empresa ofereix un termini superior.
Existeixen productes que per raons d’higiene o per qualsevol altre motiu la botiga no té l’obligació d’admetre la seva devolució una vegada adquirits, utilitzat o descarregat. Si no ho tens clar, abans de comprar assegura’t de les condicions d’ús.

Establiments físics: no estan obligats a bescanviar els productes, per tant ha d’ésser el consumidor el que demani per la política de canvis i devolucions.

RECOMANACIONS BÀSIQUES:

-. Recordeu que com a consumidors teniu els mateixos drets el Black Friday que qualsevol altre dia. Això sí, heu de tenir present que els comerços físics no estan obligats a bescanviar els productes si no són defectuosos, encara que moltes botigues ho facin.

-. Guardeu sempre el tiquet. Sense ell no serà possible fer el canvi.

-. Feu comparatives. Uns dies abans podeu mirar els preus dels productes que us interessen, per comprovar que realment us estan fent una rebaixa.

-. Publicitat enganyosa: Tingueu en compte que la publicitat és vinculant. Per tant, si una botiga us anuncia un descompte per un producte un determinat dia, així us l’han d’aplicar. Si no, estarien fent publicitat enganyosa i això  és denunciable.

-. Consum responsable. Encara que hi hagi descomptes, si es compren coses innecessàries, les ofertes surten cares. -. Compra realment el que necessites.

-. Fes una llista de les ofertes que vols aprofitar: Revisa les ofertes de Black Friday i anota les que en realitat vols.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org