El passat dijous dia 10 d’octubre es va celebrar a la seu de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC la 2ª reunió amb els adherits a la nostra associació com a afectats pel cas de les emissions relacionats amb el software de Volkswagen.

Com a punts principals, es van tractar tres temes per explicar els passos que s’estan seguint en el procediment que està presentat a l’Audiència Nacional, juntament amb les possibles solucions per a seguir endavant.

1.- Trasllat dels expedients a Alemanya

L’Audiència Nacional ha resolt remetre les actuacions a Alemanya al·legant que és el país idoni per resoldre el procediment, per proximitat amb el fet delictiu, competència i perquè el procediment que es segueix a Alemanya ja és internacional.

Aquesta resolució esta recorreguda i pendent a que es pronunciï el Tribunal Suprem: nosaltres considerem que el procediment ha de seguir a España, per despeses, proximitat amb el consumidor i perquè els tipus delictius no són exactament els mateixos i creiem que els que obren al nostre codi penal ens afavoreixen.

* La prioritat és evitar que s’hagi de portar el cas a Alemanya, ja que les valoracions fetes són totes negatives sense trobar-hi cap punt positiu en fer el canvi de país.

Per tant, mentre hi hagi la possibilitat de seguir portant el cas des d’aquí, serà la opció que mantindrem oberta.

Tot i això, i per si realment es remet el plet a Alemanya estem intentant localitzar alguna associació similar a la UCC, que ens doni confiança per intervenir a Alemanya de manera conjunta, facilitant així els problemes de desplaçaments i despeses que es generarien d’intervenir directament a Alemanya els nostres lletrats.

2.- Software substituït

* Es té coneixement de que hi ha una sentència a Düsseldorf que dóna per provat que el nou software també és fraudulent.

En aquest procediment s’inclou una prova pericial realitzada al 2n software que s’instal·la, substituint l’inicial. Aquesta prova determina que també està trucat pel fet de que tan sols funciona en certes condicions i les mesures no són les anunciades.

S’estan estudiant diferents vies per a poder aconseguir aquesta prova ja que al ser d’Alemanya i no ser pública, els tràmits són força complexos.

Ens interessa disposar del peritatge per estudiar si esdevé viable una reclamació civil.

L’Audiència Nacional de moment ha resolt no demanar-la ja que consta en el procediment judicial que es segueix a Alemanya.

3.- Reparació software del vehicle

* Tenint en compte el punt anterior, si el concessionari es posa en contacte amb nosaltres per carta avisant-nos que cal fer la substitució, és recomanable realitzar-la.

En el cas que no ens avisin, de moment no cal tenir la iniciativa per escrit per a fer el canvi de software, el que no treu que qui el vulgui fer, el pugui fer.

 

A la part final de la reunió, el principal dubte que va sorgir va ser si es podia vendre el vehicle afectat. No hi ha cap inconvenient, sempre i quan s’informi al comprador de que el vehicle està afectat per si demana una rebaixa en el preu final i que consti en el document de compra-venda. A més, convé mencionar-li al comprador per saber si vol formar part del procediment com a nou titular del vehicle.

Arribats al punt a on estem, seguim treballant per a que el procediment segueixi endavant a Espanya, esquivant les traves que es posen des de les autoritats judicials, ja que la finalitat rau en poder aconseguir una sentència ferma al nostre país, amb l’objectiu de que els adherits siguin compensats adequadament tenint en compte el perjudici que va suposar per a ells l’adquisició d’un vehicle on una de les característiques era diferent a l’anunciada, a més de les conseqüents variacions en la conducció al realitzar el canvi de software.

Per a qualsevol dubte sobre el cas, ens podeu escriure un correu electrònic a:

ucc@consumidors.org

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org