La companyia addueix que el dispositiu, imprescindible perquè la passatgera es desplaci sense l’ajuda d’una altra persona, supera les dimensions de la bodega de l’avió.

La companyia Ryanair ha denegat el vol a una passatgera amb discapacitat, argumentant que la cadira de rodes elèctrica de la jove superava les mesures admeses en la bodega de l’avió. La jove, Belén Os, té 25 anys i als 10 anys li van diagnosticar una malaltia genètica degenerativa, atàxia de Friedreich, contra la qual no hi ha tractament. Des de fa uns anys es desplaça amb un dispositiu motoritzat perquè els seus braços no li permeten impulsar les rodes d’una cadira manual.

La jove, resident a Alboraia (València), volia passar uns dies a Sevilla aprofitant el pont de la Constitució. Va trobar bitllets per viatjar aquest divendres amb tren des de València, un trajecte directe de quatre hores. Però per a la tornada, el dia 9, la companyia ferroviària indicava que no tenia espai per guardar la seva cadira de rodes elèctrica. Llavors va buscar alternatives per avió i, dilluns passat, va trobar una oferta de Ryanair per 70 euros. Segons explica, va indicar a la web de la companyia que havia de viatjar amb el dispositiu adaptat i va comprar el bitllet sense problema.

Un cop comprat, va emplenar en un formulari web el pes i les mesures de la cadira, va indicar que no es podia plegar i va descriure el tipus de bateria. Però llavors, la companyia es va posar en contacte amb ella per indicar-li que les dimensions excedien les que es permetien a bord i que la cadira no cabia en la bodega de l’avió.

A través d’un xat, la germana de Betlem Os va insistir que la deixessin viatjar, argumentant que per l’avanç de la seva malaltia ja només podia desplaçar-se en una cadira motoritzada. Segons el relat de la jove discapacitada, la companyia li va suggerir que busqués una altra companyia per viatjar. Li van dir que s’haurien d’estudiar la devolució de diners. Rato després, va comprar un altre bitllet, amb Vueling. Encara que li costava “el doble” que el de Ryanair, si li permetia desplaçar-se des de Sevilla a València amb la seva cadira.

El cas va aparèixer publicat el dia següent en el diari Levante. Ryanair es va posar en contacte amb la jove, segons ella als 50 minuts de la publicació, per indicar-li que li tornarien els diners en el termini d’una setmana.

Per telèfon, acabada d’arribar a Sevilla, la jove comenta que “mai” li havia passat això. En el seu moment, quan els seus braços encara li permetien impulsar-la, havia viatjat sense problemes amb Ryanair amb la cadira manual plegable. També s’ha desplaçat diverses vegades, ja amb l’elèctrica, amb Iberia.

“Tinc dret a poder viatjar. La cadira de rodes elèctrica és l’únic mitjà amb el qual puc desplaçar-me per mi mateixa”, es lamenta Betlem, que estudia primer de periodisme i que ha recollit el seu dia a dia amb la malaltia en l’autobiografia “Els músculs del somriure”.La Federació d’Atàxies d’Espanya li ha ofert assessorament en el cas que volgués emprendre.

Ryanair indica en un comunicat que lamenta les molèsties causades i informa que ja ha processat el reemborsament del bitllet. La companyia apel·la també al fet que la seva pàgina web detalla les dimensions màximes de les cadires amb les que es pot viatjar en els seus vols.

Font: El País

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

 

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. All rights reserved.  |  Política de cookies Avís legal i condicions