Moltes vegades quan anem a comprar productes bàsics d’ús quotidià, ens oblidem que estem adquirint un producte nou, i que per tant, adquirint amb ell uns drets.
Parlant en termes legals existeixen dos tipus de garanties, per una banda la garantia legal i per l’altre la comercial. La principal diferencies entre les dues, es tracta de l’obligatorietat de ser aplicada. Mentre que la primera, la garantia legal, tots els productes del mercat l’han de tenir, la segona, la garantia comercial, cada establiment o fabricant és lliure d’oferir-la.

Entrem en detall en cada una d’elles.
La Garantia legal de tots els productes nous és de 2 anys, i per tant tenim el dret que l’empresa que ens ha venut aquests producte, ens repari un dany causat. Això només quan parlem de productes nous, però els productes de segona mà tenen garantia? Efectivament si, i de fet aquesta no pot ser inferior a 1 any, encara que la compradora i la venedora, poden negociar el termini de la garantia, sempre respectant el mínim d’un any d’aquesta.

En el cas de les reparacions també estan subjectes a aquests termes de garantia, encara que el termini canvia. En aquest cas parlem de 6 mesos. Però hem de tenir en compte que només cobrirà la part del producte reparada.
Durant els 6 primers mesos des del dia de compra del producte, els problemes produïts, es poden considerar desperfectes d’origen, i per tant la venedora tindrà l’obligació de reparar o canviar el producte. Durant el temps que no es disposa del producte fruit d’aquestes reparacions, el temps de garantia s’atura, i torna a contar des del moment en què reculls el producte de nou. Passats aquests 6 primers mesos, la venedora pot demanar un peritatge que demostri que el defecte és de fàbrica i per culpa d’un mal ús o per culpa del temps.
La Garantia Comercia, com ja hem dit abans, no és obligatòria, ja que cada fabricant és lliure d’oferir-la. Aquest tipus de garanties, es coneix popularment com a ampliació de garantia. I que no pot oferir menys drets que la garantia legal.

Una trampa que algunes empreses fan, és oferir una assegurança sobre el producte com a ampliació de garantia, ja que la principal diferencia entre els dos conceptes és la gratuïtat de les garanties.

S’ha de tenir en compte que totes les garanties han d’indicar que cobreixen i que no, quines parts del producte poden ser considerades susceptibles de mal ús. El Conegut llibre de garantia que recull  aquestes parts, juntament amb la data de compra, la referència del producte i el segell de l’empresa venedora per donar conformitat de la venda del producte en qüestió.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya seguirem treballant per dotar d’eines per defensar els seus drets i informar de quins són els seus deures com a consumidors.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

VOLS ESTAR AL DIA?

Apunta't per rebre les nostres noticies de consum.

logo UCC

Rbla. Sta. Mònica nº 10, bxs.

08002 - Barcelona

Web gestionada per TambiénNo

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

diputació de Barcelona

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h
Divendres de 9.00h a 14h
Telèfon: 934 546 776
Whatsapp: 689894750
ucc@consumidors.org