La mediació i l’arbitratge de consum permeten resoldre les reclamacions de les persones consumidores alternativament a la via judicial. Ambdós procediments són voluntaris i gratuïts tant per la persona consumidora com per a l’empresa o professional.

 

L’Agència Catalana del Consum a través de la Junta Arbitral de Consum ofereix una alternativa a la via judicial per resoldre els conflictes que puguin sorgir entre consumidors i empreses, quan es compra un producte o es contracta un servei.

L’Arbitratge de Consum és un sistema de resolució extrajudicial de conflictes en el qual les parts sotmeten la controvèrsia a la decisió que prengui un òrgan arbitral. Les Juntes Arbitrals de Consum d’arreu de Catalunya són els òrgans competents per realitzar els arbitratges de consum. Pots consultar les Juntes Arbitrals de Consum al següent enllaç.

Les empreses adherides (consulta les empreses adherides al següent enllaç) al sistema arbitral de consum accepten que els futurs conflictes que es puguin plantejar amb els seus clients es resolguin a través de l’arbitratge de consum, estalviant altres vies més lentes i més costoses. El distintiu que acredita l’adhesió a l’arbitratge de consum és un símbol de qualitat.

Infografia de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya

Hi ha dos tipus d’arbitratge:

  • En equitat. És el tipus més habitual.
  • En dret. La persona consumidora l’ha d’acceptar expressament.

L’arbitratge ofereix avantatges i beneficis tant per a les persones consumidores com per a les empreses i professionals. D’una banda, les empreses i els professionals que decideixen resoldre les reclamacions per aquesta via, ofereixen un plus de credibilitat, confiança i tranquil·litat de cara a la seva clientela. De l’altra, les persones consumidores que trien empreses o professionals que accepten aquest mecanisme extrajudicial de resolució de litigis (RAL), tenen la garantia i el compromís que l’establiment s’avindrà a resoldre qualsevol conflicte que es pugui produir.

Infografia de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya

L’arbitratge és una via voluntària, cal que l’empresa o professional estiguin adherits al sistema arbitral de consum o bé acceptin sotmetre’s a l’arbitratge en aquell cas concret. La solució no es pacta lliurement entre les parts, sinó que hi ha un òrgan arbitral que, després d’escoltar les dues versions i analitzar les proves que puguin aportar d’una banda la persona consumidora i de l’altra l’empresa o professional, pren una decisió que és d’obligat compliment. Aquesta decisió es materialitza en un document que rep el nom de laude arbitral i que té exactament el mateix efecte que una sentència judicial. Aquest laude, que sempre és motivat, es notifica a les parts i és d’obligat compliment, per tant no és possible presentar recurs en contra ni interposar demanda judicial pels mateixos fets.

Com funciona el procediment

  1. Apareix el conflicte i les persones consumidores reclamen a l’empresa o professoinal amb la qual han fet la compra o la contractació (La reclamació prèvia és requisit d’obligat compliment).
  2. Si la persona consumidora no obté una resposta en el termini de 30 dies per part de l’empresa, pot sol·licitar la mediació a través de la nostra organització o un Servei Públic de Consum (Per saber què és la mediació pots accedir al següent enllaç).
  3. L’empresa o professional accepta la intervenció i ambdues parts presenten al·legacions i la documentació pertinent (10 dies de termini per cada tràmit).
  4. Si s’arriba a un acord a la mediació per a ambdues parts, es posa fi al conflicte.
  5. Si no s’arriba a un acord, es pot sotmetre el cas a la Junta Arbitral de Consum. Per accedir al sistema arbitral s’ha d’emplenar prèviament el següent formulari. Si necessites ajuda per accedir al procediment contacta amb nosaltres.
  6. La Junta escolta ambdues parts, analitza les proves i resol el conflicte amb imparcialitat i de la manera més justa.
  7. La Junta dicta un laude que és d’obligat compliment, no es pot recórrer i té els mateixos efectes que una sentència judicial.

Per més informació sobre el procediment contacta amb nosaltres i/o accedeix al següent enllaç.

“Us donem la benvinguda al sistema arbitral de consum!”

 

Informació provinent de fonts de l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya (https://consum.gencat.cat/ca/inici/)

 

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo