El Black Friday, introduït a Catalunya per la forta corrent consumista americana, ha esdevingut un fenomen de consum que atrau tant comerços físics com plataformes en línia.
Tot i l’atractiu de les ofertes, les autoritats han detectat pràctiques fraudulentes com falses rebaixes i publicitat enganyosa pels consumidors.
Segons la normativa, per poder ser considerades rebaixes legítimes, els productes han de tenir un preu inferior al que es va registrar els 30 dies anteriors. Sovint, algunes empreses infringeixen aquesta llei augmentant els preus abans de la campanya per simular descomptes. Això pot confondre els consumidors, que es veuen atrets per preus aparentment reduïts que no ho són realment.
Al 2022, la Generalitat va imposar multes a 47 empreses per un valor superior a un milió d’euros, destacant la magnitud del problema I, al 2023, les inspeccions es van ampliar a 55 empreses, resultant en 41 expedients sancionadors, dels quals 31 eren per competència deslleial. Tot i aquestes accions, el nom de les empreses infractores sovint no es publica, tret que la sanció inclogui la divulgació pública com a part de la pena.
Les inspeccions del Ministeri de Consum van revelar que el 60% de les empreses van cometre irregularitats en més del 20% dels productes analitzats. Un cas il·lustratiu va ser el d’unes sabatilles que van veure incrementat el seu preu en un 40% poc abans del Black Friday per ser rebaixades després al preu original.
Davant d’aquestes pràctiques, tant l’Agència Catalana del Consum com la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC recomanem als consumidors monitorar els preus abans de comprar.
A més, ens volem sumar a la campanya de “N’estem tips”, que busca promoure un consum responsable i ens ajuda demostrar que els consumidors es mostren units contra la comú inclinació dels grans comerços en enganyar als seus compradors.