La Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària de la Generalitat de Catalunya ha emès, el 22 de maig del 2024, una alerta sanitària adreçada als consumidors de productes cosmètics, assenyalant riscos associats amb certes línies de productes de les marques Adidas i Playboy.
ADIDAS DYNAMIC PULSE: Lot 8348, ADIDAS PURE GAME: Lot 8295; ADIDAS HYDRA SPORT Shower gel: Lot 8290; ADIDAS VICTORY LEAGUE After-Shave: Lot 215956; ADIDAS PURE GAME Eau de Toilette: Lot 9046; ADIDAS GET READY! After-Shave: Lot 8351
PLAYBOY Play it sexy sensual vanilla scent Shower gel: Lot 8297; PLAYBOY VIP glam orchid scent Shower gel: Lots 8116 i 8337
El comunicat oficial estipula que els cosmètics en qüestió contenen Butylphenyl methylpropional, una substància prohibida després de ser inclosa a l’annex II (llista de substàncies prohibides en productes cosmètics) del Reglament (CE) 1223/2009.
El Butylphenyl methylpropional, també conegut com a lilial o aldehid de lliri, difon una forta aroma floral, que recorda un ram de lliris i lliri de les valls.
A causa de la naturalesa tan delicada d’aquestes dues flors, els perfums són molt difícils d’extreure per destil·lació o dissolució. És per això que els científics van intentar desenvolupar molècules sintètiques que repliquen les seves populars aromes. Aquesta és una fragància sintètica sospitosa d’afectar la fertilitat i induir problemes de sensibilització a la pell i, és per això, que la seva comercialització està prohibida des del març del 2022.
Les autoritats sanitàries, així com La Unió de Consumidors de Catalunya – UCC, recomanen encaridament els consumidors, revisar els seus productes i abstenir-se de fer-los servir fins que es facin més investigacions. A més, s’insta les botigues i punts de venda a retirar aquests articles de les prestatgeries de manera preventiva.
Aquesta situació subratlla la importància de la vigilància contínua a la indústria dels cosmètics i el compromís de les autoritats catalanes i les associacions de consumidors en la garantia de protecció i benestar dels consumidors.
Per això, La Unió de Consumidors de Catalunya – UCC es posa a la vostra disposició per respondre qualsevol inquietud i proporcionar més informació sobre les mesures a seguir (ucc@consumidors.org).
Tanmateix, el Departament de Salut de la Generalitat també ha establert canals de comunicació directa per respondre als dubtes que puguin sorgir (controlfarmaceutic.salut@gencat.cat).