Fa uns anys era impensable el fet de poder comprar un habitatge de manera individual. Actualment és una decisió que s’ha freqüentat. És una decisió que pot tenir un risc més elevat, així també ho pensen els bancs, però no impossible d’aconseguir.

Els usuaris més habituals són persones divorciades o separades, parelles que volen comprar individualment en comptes de fer-ho en conjunt o persones “singles” que volen tenir el seu propi habitatge. A Espanya cada cop hi ha més persones que viuen soles i s’han comprat un habitatge. L’any 2019 era un 9% més elevat que l’any 2013 segons el INE. En canvi, si es té en compte només les persones menors de 65 anys, aquesta data és del 7%.

El fet de comprar un habitatge de manera individual té els seus avantatges respecte si es fa de manera conjunta. Les decisions de comprar un habitatge en segons quina ubicació, les característiques, si és nova o s’ha de reformar o com reformar-la depèn d’un mateix. Tot i això, sempre és bona opció demanar opinió objecte a la família o amistats properes sobre l’habitatge i les condicions d’aquest.

Abans de prendre la decisió i llençar-se a comprar un habitatge de manera individual s’ha de tenir en consideració diferents consells. Alguns consells també són aplicables a la compra en parella. El principal consell és saber quin pressupost es pot invertir i quines característiques de l’habitatge es busca.

El principal risc de comprar un habitatge de manera individual és el risc financer, ja que davant una possible circumstància adversa, només està cobert per la persona que compra. Aquest detall provoca que s’hagi d’analitzar més dels ingressos que es poden disposar, despeses i pressupostos que puguin haver-hi.

La despesa mensual de la hipoteca no pot superar el 35% dels ingressos, percentatge que el banc valorarà en el moment de constituir la hipoteca.

Moltes de les persones es conformen amb un habitatge d’un dormitori i 60 metres quadrats. D’altres prefereixen invertir en habitatges més amplis o amb més habitacions pensant més en un futur pròxim com el teletreball o la formalització d’una família. S’ha de ser conscient de totes les característiques, ja que s’estalviarà temps en la decisió de recerca de l’habitatge.

És possible que sol·licitar una hipoteca de manera individual sigui més complicada davant el banc, però tot dependrà de la situació financera i de poder-la acreditar davant l’entitat financera.

S’ha de tenir en compte que s’haurà de donar un 20% de l’entrada de l’habitatge i entre un 10% i 15% de despeses relacionats amb la hipoteca. L’estalvi és un altre factor que s’ha de tenir en compte davant la negociació amb el banc, ja que és una circumstància que l’entitat bancària valora per la formalització de la hipoteca.

No és estrany que el banc demani un aval en cas de comprar individualment per poder formalitzar la hipoteca. Tenir unes millors condicions laborals augmenta la possibilitat d’arribar a un acord amb l’entitat bancària per tenir unes millors condicions.

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo