QUI SOM
L'entitat
La Unió de Consumidors de Catalunya – UCC és una associació privada i progressista que va néixer fa més de 35 anys, per a defensar els drets de les persones consumidores. Des de la seva creació, la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC es preocupa per donar ajut en tot allò que pugui afectar la vida quotidiana de les persones consumidores.
D’altra banda, també ofereix serveis especialitzats de consum als seus socis, vetlla per la defensa de les persones consumidores a través de diferents actes (revista, intervencions en mitjans de comunicació, xerrades a diferents col·lectius…) i denuncia totes aquelles situacions en les que les persones consumidores puguin sortir perjudicades, veient-se vulnerats els seus drets que protegeix el Codi de Consum de Catalunya, i altres normatives estatals i europees de l’àmbit del consum.
L'equip
L’equip de la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC està compost per la següent estructura departamental: departament de coordinació, departament d’administració, i departament tecnicojurídic.
El departament de coordinació és l’encarregat de l’organització de l’associació, concretant les tasques a realitzar pels components de la resta de departaments. També assisteix a actes protocol·laris i institucionals, a més de donar suport a altres tasques.
Des del departament d’administració es gestiona tota la part comptable i laboral, tant interna com externa referent a despeses i ingressos.
El departament estrella és el tecnicojurídic, ja que és qui compleix amb la funció d’assessorament a les consultes que realitzen les persones consumidores. Està format per tècnics de consum i advocats especialitzats en consum.
Segell de qualitat
La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC ha creat un Segell de Qualitat per a que empreses, de productes i de serveis, el puguin exhibir sempre i quan compleixin un decàleg de bones pràctiques relacionades en consum.
Aquesta proposta sorgeix amb la finalitat d’incentivar els comerços i empreses a que compleixin la normativa de consum. A més, d’aquesta manera es veurà reconegut el seu esforç en el moment d’ajustar-se a la legalitat.
Així, la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC segueix treballant per defensar els drets i deures dels consumidors per a que aquests puguin comprar productes i disfrutar serveis amb les majors garanties i total tranquilitat.
Per tant, si trobeu algun establiment amb el nostre segell de qualitat, serà motiu de confiança ja que estarà avalat per la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC.
Actualment, les següents empreses, entre altres, disposen del Segell de Qualitat de la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC:
DEFENSEM ELS TEUS DRETS COM A CONSUMIDOR
Black Friday, Oportunitat o parany?
El Black Friday, introduït a Catalunya per la forta corrent consumista americana, ha esdevingut un fenomen de consum que atrau tant comerços físics com plataformes en línia.
Tot i l’atractiu de les ofertes, les autoritats han detectat pràctiques fraudulentes com falses rebaixes i publicitat enganyosa pels consumidors.
Segons la normativa, per poder ser considerades rebaixes legítimes, els productes han de tenir un preu inferior al que es va registrar els 30 dies anteriors. Sovint, algunes empreses infringeixen aquesta llei augmentant els preus abans de la campanya per simular descomptes. Això pot confondre els consumidors, que es veuen atrets per preus aparentment reduïts que no ho són realment.
Al 2022, la Generalitat va imposar multes a 47 empreses per un valor superior a un milió d’euros, destacant la magnitud del problema I, al 2023, les inspeccions es van ampliar a 55 empreses, resultant en 41 expedients sancionadors, dels quals 31 eren per competència deslleial. Tot i aquestes accions, el nom de les empreses infractores sovint no es publica, tret que la sanció inclogui la divulgació pública com a part de la pena.
Les inspeccions del Ministeri de Consum van revelar que el 60% de les empreses van cometre irregularitats en més del 20% dels productes analitzats. Un cas il·lustratiu va ser el d’unes sabatilles que van veure incrementat el seu preu en un 40% poc abans del Black Friday per ser rebaixades després al preu original.
Davant d’aquestes pràctiques, tant l’Agència Catalana del Consum com la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC recomanem als consumidors monitorar els preus abans de comprar.
A més, ens volem sumar a la campanya de “N’estem tips”, que busca promoure un consum responsable i ens ajuda demostrar que els consumidors es mostren units contra la comú inclinació dels grans comerços en enganyar als seus compradors.
Comunicat oficial pels desbordaments causats per la DANA
Des de La Unió de Consumidors de Catalunya – UCC, expressem la nostra més sincera solidaritat amb les víctimes i els afectats per les recents inundacions causades pel DANA.
Ens entristeix profundament l’impacte que aquestes pluges torrencials han tingut a tantes famílies i comunitats, afectant llars, infraestructures i mitjans de vida.
Volem agrair i reconèixer la tasca dels serveis d’emergència, els voluntaris i les autoritats locals, treballen incansablement en el rescat.
Estem amb València, i confiem que, amb el suport de tots, superarem junts aquesta emergència.
Estafa de les “robotrucades”: Així funcionen i per què no hauríem de retornar-les
Davant la creixent angoixa dels consumidors per la seva seguretat i privadesa, ens preocupa que, de fa un temps en ara, els consumidors i usuaris catalans hagin rebut trucades d’un número desconegut i sense cap que cap persona formuli paraula alguna i penjant als pocs segons.
Tot i que aquestes trucades semblen inofensives, aquest és un nou mètode d’estafa electrònica, pensat per aprofitar-se dels més ben parats i inclús d’aquells consumidors que son a l’espera d’una trucada important (com la cerca d’una feina o notícies d’un familiar).
Segons ha advertit l’experta en ciberseguretat i afiliada a la UCC Selva Orejón a “El matí de Catalunya Ràdio”, els consumidors no han de retornar aquestes trucades en cap dels casos, doncs podrien redirigir-nos a telèfons de tarifació especial, amb l’objectiu de cobrar-nos quantitats elevades de diners.
Aquest tipus de frau funciona de la següent manera:
En cas de tornar la trucada, ens poden derivar a números amb prefixos com 803, 806 o 807, que ofereixen continguts pornogràfics, jocs, tarot o assessoria professional… Aquestes trucades poden provocar càrrecs de centenars d’euros al nostre compte bancari sense que ho esperem, doncs cada remitent te unes tarifes molt altes per minut.
Els estafadors es beneficien econòmicament mitjançant acords amb les empreses que gestionen aquests serveis, repartint-se els ingressos generats per les trucades.
Per evitar ser víctimes d’aquesta estafa, els experts i la policia recomanen no retornar mai la trucada i bloquejar immediatament els números sospitosos. Per bloquejar un número fraudulent fer-ho fàcilment des del teu historial de trucades, seleccionant l’opció de bloqueig.
Tot i que l’estafa és la pitjor conseqüència, aquestes trucades malicioses també tenen com objectiu recopilar les dades personals dels consumidors i fer negoci amb tercers. Quan contestem, el sistema automatitzat o “robot” que fa la trucada registra que el nostre número està actiu i la freqüentat amb la que solem respondre. Aquesta informació es ven després a empreses que fan trucades comercials no sol·licitades, augmentant el volum de publicitat telefònica que rebem.
La UCC és conscient de que, tot i que les trucades comercials no demanades estan prohibides des de fa un any, el 98% dels usuaris continueu rebent-ne. A més, coneixem de la gravetat de l’assumpte i la preocupació dels consumidors amb la ineficàcia de la llista Robinson (que hauria de bloquejar aquest tipus de publicitat). És per aquesta raó que incitem a evitar contestar trucades de números desconeguts en circumstàncies extraordinàries.
ALERTA SANITÀRIA: RETIREN PRODUCTES DE MEL PER CONTENIR SILDENAFIL
L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha retirat del mercat els productes Mel d`Afrique, Royal Honey VIP, Jaguar Power i Royal Honey Plus per contenir sildenafil, una substància utilitzada per tractar la disfunció erèctil.
Aquesta substància està contraindicada en persones amb certes malalties cardiovasculars i no estava declarada als etiquetats, presentant els productes com a naturals.
Els anàlisis realitzades pel Laboratori Oficial de Control de l’Aemps van revelar que aquests productes contenen suficient sildenafil per tenir un efecte farmacològic significatiu, cosa que els classifica legalment com a medicaments. Tot i això, els productes no havien estat avaluats ni autoritzats prèviament, i el seu consum podria ser perillós, especialment per a aquells amb patologies cardiovasculars o que estiguin prenent altres medicaments.
El sildenafil està indicat per restaurar la funció erèctil deteriorada mitjançant l’augment de flux sanguini del penis per inhibició selectiva de l’enzim fosfodiesterasa 5 (PDE-5).
Els inhibidors de la PDE-5 estan contraindicats en pacients amb infart agut de miocardi, angina inestable, angina d’esforç, insuficiència cardíaca, arítmies incontrolades, hipotensió (tensió arterial inferior a
90/50 mmHg), hipertensió arterial no controlada, història d’accident isquèmic cerebral (ictus isquèmic), en pacients amb insuficiència hepàtica greu i en persones amb antecedents de neuropatia òptica isquèmica anterior no arterítica o amb trastorns hereditaris degeneratius de la retina com ara retinitis pigmentosa (una minoria d’aquests pacients tenen trastorns genètics de les fosfo la retina).
A més, presenten nombroses interaccions amb altres medicaments, poden fer aparèixer reaccions adverses de diverses gravetat a tenir en consideració, com les cardiovasculars, ja que el seu consum s’ha associat a infart agut de miocardi, angina inestable, arítmia ventricular, palpitacions, taquicàrdies, accident cervell vascular, fins i tot mort sobtada cardíaca, que s’han presentat més en pacients amb antecedents de factors de risc cardiovascular per als quals estaria contraindicat.
La retirada es va produir després de la intervenció del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil a Màlaga, que va informar l’Aemps sobre la venda d’aquests productes.
La UCC us prega no consumir cap dels productes i que, en cas d’haver adquirit un recentment, s’informi a la botiga corresponent.