Després dels casos de les clàusules terra i de les despeses de formalització d’hipoteca, recentment han estallat dos situacions les quals s’estava a l’espera de confirmació per part del TJUE i del Suprem respectivament.

Estem parlant de l’IRPH i de les targetes Revolving.

El primer, és l’Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris que ha estat analitzat per diferents organismes, com l’Agència Catalana del Consum o el Síndic de Greuges, els quals en reiterades ocasions han demanat la seva retirada perquè és desfavorable per al consumidor en comparació amb l’Euríbor.

La novetat és una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, del 3 de març de 2020, que estipula que els tribunals espanyols hauran de comprovar, cas per cas, si les clàusules de les hipoteques referenciades a l’IRPH són clares i comprensibles. També si la persona consumidora va ser informada degudament de les repercussions econòmiques d’aplicar aquest índex al seu contracte de préstec hipotecari. D’acord amb els requisits de transparència que imposa la normativa europea, les clàusules dels contractes de préstec hipotecari que fixen un tipus d’interès variable, no només han de ser comprensibles des del punt de vista formal i gramatical, sinó que també han de permetre que el consumidor mitjà comprengui com es calcula el tipus d’interès i pugui valorar, així, les conseqüències econòmiques d’aquestes clàusules.

Si els tribunals arribessin a la conclusió que aquestes clàusules són abusives, podran substituir-les per un altre índex legal. D’aquesta manera, es protegeix les persones consumidores de les conseqüències especialment perjudicials d’una possible anul·lació del contracte de préstec.

El segon, les targetes REVOLVING són qualsevol tipus de crèdit concedit per una entitat financera a un client, que tingui caràcter rotatiu: el límit del crèdit es rebaixarà o disminuirà en la mesura en què el client l’utilitzi i es restablirà o augmentarà de nou en la mesura que el client faci pagaments per restituir-lo.

El crèdit revolving es caracteritza pel fet que no hi ha un nombre determinat de disposicions màximes que pugui efectuar el client acreditat. Al client se li concedeix un límit màxim en diners de què pot disposar durant un cert període; quan ho necessiti realitzarà càrrecs (que rebaixaran el límit per l’import equivalent al de l’abonament) i igualment podrà efectuar abonaments (que restabliran l’esmentat límit per tal quantia).

En conseqüència, el client només pagarà interessos deutors sobre la part del crèdit del qual efectivament ha disposat.

Un exemple típic d’aquests tipus de crèdits són els derivats de l’utilització d’una targeta de crèdit: quan s’efectuen compres el límit de la targeta es redueix i quan es paga el rebut mensual o diari que l’entitat financera gira per les compres efectuades el límit de la targeta s’allibera de nou per aquest import.

 

Tant en un cas com en l’altre, des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC reactivem la maquinària judicial, afegint aquestes situacions a les ja iniciades com a procediment judicials. Si creus que tens IRPH, o que n’havies tingut i el banc te’l va eliminar (el més probable), posa’t en contacte amb nosaltres al 93 454 67 76 o escriu-nos a ucc@consumidors.org.

Igualment, si ets titular d’alguna targeta REVOLVING i no surts de la rotació d’aquests crèdits, fes-nos-ho saber i t’explicarem quins passos cal seguir.

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo